CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK VERGİ SİSTEMİNİN GELİŞİMİ - ER, OSMAN HALUK (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK VERGİ SİSTEMİNİN GELİŞİMİ OSMAN HALUK ER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü 2002. Sayfa 245 Vergi sistemi idari sistemi belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. Bu bakımdan fert - devlet ilişkilerin tespitinde sosyal bir işlev kazanmaktadır. Vergi her çağda o dönemin özelliklerine ve anlayışlarına göre yeni bir mahiyet kazanan sürekli değişiklik gösterir. Bu değişim toplum ve devlet hayatında ki değişikliklere paralel olarak yürür. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla başta yeni bir idare tarzı olarak Türk Milli hayatının hemen her alanında köklü değişikliklere gidilmiştir. Bu değişim ve yeniden yapılanma sürecinde vergi konusundaki gelişmelerde yeni idarenin tarzına uygun değişikliklere uğramıştır. Tek partili dönem ile çok partili parlamenter dönem arasındaki vergi anlayışı farklılıkları bunun açık delilidir. Türk vergi sistemi yeni bir süreç olan Avrupa Birliğine katılım çalışmalarında da yeni değişikliklere uğramaktadır. Anahtar Kelimeler: Vergi, Maliye, Mükellef, Harç, Defterdarlık.

II ABSTRACT Masters Thesis THE DEVELOPMENT OF TAX SYSTEM OF TURKISH REPUBLIC TERM OSMAN HALUK ER The University Of Fırat The Institute Of Social Sciences Story Of History 2002. Page 245 Tax system is one of the most important elements which determine administrative system. For this reason it even gets a social function to determine individual - state relations. Tax hasbeen changing consantiy for every age as getting a new revlity to characteristics and concepts of the age. This variation goes parallel to variation of the like of state and social. It had been gone to the radical variations almost in every part of Turkish National life a new goverment manner initially by Turkish Republic having been established. Improvements in the mather of tax in the process of this variation and reconstruction has changed to be suitable to style of new administration. The concept of the differences of tax perceptiveness between monopart period and polyparty parliamentarion period is open evidence of that. The Turkish tax system has had new variation in the study of joing to European union which is a new procens. Key words: tax the, treamry, taxpayer, expenditure, accountant.
The Development of tax system of Turkish republic term
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History