Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergilerinin İncelenmesi - Oruç, Hatice (International Association of Turkish Literature Culture Education, 2024)
Bu çalışma yabancılara Türkçe öğretimi alanında yayın yapan üç bilimsel dergiyi çeşitli açılardan tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede Aydın Tömer Dil Dergisi, Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi ve Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi kuruluşları, amaçları, yayın politikaları ve yayınlanan makaleler gibi farklı açılardan incelenmiştir. Bu amaçla 13 / 08 / 2024 tarihinde dergilerin internet sayfalarında yer alan bilgiler esas alınarak bir tarama gerçekleştirilmiştir. Dergilerde yayın tarihlerinden itibaren konu ile alakalı literatüre katkı sağlayan nitelikli yayınların yapıldığı görülmüştür. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında yabancılara Türkçe öğretimi konusunda birçok çalışmanın yapıldığı ve bu çalışmaların ilgili dergilerde yayımlandığı görülmüştür. Dergiler kısa süre içerisinde akademik camia tarafından kabul görmüştür. Ayrıca dergilerde yayınlanan makalelerin çok sayıda kişi tarafından takip edildiği ve indirildiği görülmüştür. Kısaca her üç dergi de yabancılara Türkçe öğretimi konusunda akademik olarak önemli bir katkı sunmuştur.
Keywords: Turkish Education; Türkçe Eğitimi