POSTMORTEM İNTİHAR OLGULARININ SANTRAL SİNİR SİSTEMİNDE Kİ67, GLİAL FİBRİLAR ASİDİK PROTEİN VE VİTAMİN D RESEPTÖRÜNÜN ÖNEMİ - CAVLAK, NEVİN (Fırat Üniveristesi, 2018)
İntihar sonucu ölüm trajik bir toplum sağlığı problemidir. Bu ölümlerin bir kısmını majör depresif hastalar oluşturmaktadır. Major depresyon etiyolojisi henüz aydınlığa kavuşturulmasa da hipokampus ve kaudat nükleusun etkili olduğunu düşündüren bazı çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada postmortem sol hipokampus ve kaudat nükleuslar intihar ederek ölen tedavisiz major depresif olgular (n=7) ile psikiyatrik olarak normal kontrol grubundan (n=6) elde edildi. Hipokampus ve kaudat nükleus Vitamin D Reseptörü (VDR) ve glial fibrial asidik protein (GFAP) antikorlarıyla boyandı. Ki67 antikoru ile hipokampus boyandı. Anterior ve posterior dentat girus (DG) Ki67 pozitif hücre sayısında major depresyon grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Major depresyon grubunda anterior DG'de Ki67 pozitif hücre sayısı ile yaş arasında negatif bir ilişki saptandı. Antreior DG, posterior DG ve kaudat nukleusta GFAP immunreaktif alan fraksiyonunda intihar ve kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Anterior dentat girusda VDR immunreaktif granüler hücre yüzdesi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunurken (p<0,05); posterior dentat girusta bulunmadı. Kaudat nükleusda VDR immunreaktif nöron pozitifliği major depresyon grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak intihar ederek ölen tedavisiz major depresyon olgularında anterior hipokampusta immunohistokimyasal olarak daha fazla değişime uğradığı ve VDR granüler hücrede koruyucu faktör olarak artış gösterdiği kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler: Hipokampus, vitamin d reseptörü, kaudat nükleus

Death by suicide is a tragic public health concern. Some of these victims are patients with major depressive disorder (MDD). Although the etiology of the MDD has not been clarified yet, some studies suggest that hippocampus and the caudate nucleus play effective roles. In this study postmortem left hippocampus and caudate nucleus were collected from suicide victims with untreated MDD (n=7) and psychiatrically normal controls (n=6). The hippocampi and the caudate nuclei were stained with Vitamin D receptor (VDR) and glial fibrillary acidic protein (GFAP) antibodies. The hippocampi were stained with Ki67 antibodies. There were no significant differences between suicide and the control groups in the number of Ki 67 positive cells in the anterior and posterior dentate gyrus (DG) (p>0,05). There was a negative correlation between the number of Ki67 positive cells and age in the suicide in the anterior DG. The area fraction of GFAP immunoreactivity was not significant between groups in the anterior, posterior DG and caudat nucleus (p>0,05). In the anterior DG, but not posterior DG, the granular cell percentage with VDR immunoreactivity was significantly higher compared to that of the control group (p<0,05). The neuronal positivity for the VDR immunoreactivity was not significantly different between the two groups in the caudate nucleus (p>0,05). As a result, it was concluded that the immunohistochemical alterations in the anterior hippocampus were higher in the suicide victims with untreated MDD and there was an increase in the VDR in the granular cells as a protective factor. Key words: Hippocampus, vitamin d receptor, caudate nucleus
The significance of Kİ67, glial fibrillary acidic protein and vitamin D receptor in the central nervous system of postmortem suicide victims
Keywords: Adli Tıp; Patoloji