Sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışı ile gıda israfı ilişkisi: Aşçılık programı öğrencilerine yönelik bir araştırma - Cetın, Betul; Arpacı, Suat (My University, 2025)
Bu çalışmayla gelecek nesillere ışık olabilecek yetişkin bireyler olan aşçılık programı öğrencilerinin üretimdeki payı göz önünde bulundurularak gıda israfının azaltılmasında önemli bir faktör olacakları düşünülerek onların sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarının gıda israfı ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler, yapılandırılmış bir anket formu aracılığıyla 407 öğrenciden elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler, t-testi, ANOVA ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, öğrencilerin genel olarak sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarına ilişkin yüksek farkındalığa sahip olduklarını ve bu davranışların, gıda israfı eğilimini anlamlı düzeyde azalttığı ortaya konmuştur. Yaş ve medeni durum gibi demografik değişkenlerin bazı alt boyutlarda anlamlı bir farklılık yarattığı; ancak cinsiyet ve sınıf düzeyine göre değişkenlik göstermediği de gözlenmiştir. Hızlı nüfus artışı ve sürdürülemez beslenme davranışları, gelecek nesillerin gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Genç nesillerin sürdürülebilir bir yeme davranışı ve gıda israfı bilincine sahip olmaları hem kendileri için hem de bundan sonraki nesiller için oldukça önemlidir. Bu çalışmanın geleceğin şeflerinde bir farkındalık oluşturması ve onların daha sürdürülebilir bir yaşama sahip olabilmelerinde bir rol oynayacağı düşünülerek özgün olduğu ifade edilebilir.
Keywords: Gıda israfı; Sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışı; Aşçılık programı öğrencileri