PEPTİK ÜLSERLİ HASTALARIN KAN GRUBU DAĞILIMI VE GENETİK YATKINLIĞI - TİMUR, BİRGÜL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Çalışmamızda, Pepükülserli üçyüzelli olgu, değerlendirmeye aldığımız parametrelerde (kan grubu, cinsiyet, tam şekli, yaş, lokalizasyon, komplikasyon, alışkanlıklar, meslek, başka hastalık bulunup bulunmadığı, akrabalarında Peptikülserin olup olmadığı) incelenip sonuçlarının anlamlılık durumları saptanmıştır. Peptikülserin yaygınlığı ve neden olduğu sonuçlar bakımından bir halk sağlığı sorunu olduğu ve yukarıdaki parametrelerin bir çoğuyla ilişkili olduğu literatürlerde gösterilmiştir. Kan grubu, genetik marker olarak kullanıldığında, ülserin genetik yatkınlığını düşündürmektedir. Çalışmamızda olgularının çoğunu 0 ve A kan grubu oluşturmuş ve 0 grubunda Duodenal ülser daha sık görülmüştür. Peptikülser lokalizasyonu ve Peptikülser komplikasyonu arasında anlamlı bir ilişki elde edilmiş ve kanama komplikasyonun daha çok raide ülserinde olduğu, Duodenum ve özofagus ülserinde ise penatrasyonun daha sık olduğu saptanmıştır. Alışkanlıkların, Peptikülserin gelişimi ve ilerlemesinde etkin olduğu ve Peptikülser komplikasyonunu arttırdığı belirlenmiştir. Peptikülser olgularının sigara ön planda olmak üzere çevre ve genetik faktörler ile etkilendiği, bu şekli ile bir multifaktöriyel kalıtım modelini gösterdiği saptanmıştır. Çalışmamızda Peptikülser hastalığı bulunan erkek olguların hasta olan akrabalarının anneleri olduğu belirlenmiştir. Pepti ülserin, belli kan grubunda sıklık göstermesi aile içinde tekrarı, sigarayla bağlantılı oluşu ve erkeklerde daha fazla görülmesi bu hastalığın genetik bir yatkınlık ve multi faktöriyel bir kalıtım modeli gösterdiğini düşündürmektedir.

In this study, 350 pettic ulcer cases have been examined for the following parameters; blood group, sex, type of definition, age, localization, complication, habits, type of jobs, whether the patient suffers any other disease concurrent with the peptic ulcer at the same ume, and/or whether his/her relatives have already been suffered peptic ulcer before. The significance of the results have been studied. Peptic ulser is a common disease and considered as a matter of public health and closely related to the most of the parameters mentioned with above. When the blood group is considered the genetic marker, it may be inferred that ulcer is a genetic disease. In most of the cases events examined the patients had either O or A blood group and the ones with 0 blood group were more likely to have duodenal ulcer. There was an obvious relationship between the localization and more bleeding complication bleedings were encountered mostly in stomach ulcer in esophagus ulcers, the penetretions were more conmon. It is also determined in this study that some specific habits are seem to be a ssociated with peptic ulcer and they seem to increase the complication of peptic ulcer. The patients with peptic ulcer were mostly smokers. Also some environmental and genetic factors, and it is appeared to be a multufactorial genetic model. Since peptic ulcer arises more in men as well as their relatives with a particular blood group and is also related to smoking, we are inclilned to conclude that the disease may be a genetic disease.
The Blood group as the genetic marker thet peptic ulcer is a common disease
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tıbbi Biyoloji; Medical Biology