RUSYA VE İRAN’DA KİMLİK VE DIŞ POLİTİKA - Kişman, Zülfükar Aytaç; Boyraz, Berfu (My University, 2019)
Ülkeler dış politikalarını belirlerken pek çok iç ve dış dinamiği hesaba katarlar. Budinamiklerin bir kısmı ülkelerin tarihi, kültürel ve ulusal birikimlerinden kaynaklanırkenbir kısmı da zamana ve şartlara göre dış politika karar alıcıları tarafından inşa edilir. Buinşa süreci sonunda, hem iç politika hem de dış politikada etkili olacak çeşitli kimliklerortaya çıkar. Bu çalışmanın ana konusunu teşkil eden hususlar, Soğuk Savaş sonrasıRusya ve İran’da inşa edilen kimliklerin iç politikaya ve özellikle de dış politikayayansımaları olacaktır. Her iki ülke de tarihsel bağlamda yakın zaman dilimleri içerisindeülkelerinde köklü değişiklikler yaşamış ve iç siyasette ve dış politikada öncekidurumlarından oldukça farklı pozisyon almak zorunda kalmışlardır. Rusya ve İran’ın inşaettiği kimliklerini meydana getiren unsurlar arasında ise iki devletin Amerika BirleşikDevletleri (ABD) başta olmak üzere Batı devletlerine karşı duruşları ve bu devletleri“öteki” olarak tanımlamaları ön plandadır. Bu “öteki” tanımı, diğer bölgesel vekonjonktürel etkilerle birlikte iki ülkeyi dış politikada yakınlaştırmıştır.Bu çalışmada, Rusya Federasyonu ve İran İslam Cumhuriyeti ilişkileri Soğuk Savaşsonrası dönemde oluşturdukları yeni kimlik tanımlamaları temelinde incelenecektir. Bubağlamda önce iç siyasetlerinde oluşan farklı kimlik tanımlamaları ve bunların dışpolitikaya yansımaları incelenecektir.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler; Uluslararası İlişkiler