YEREL SEÇİMLERDE ADAY FAKTÖRÜ: “ELAZIĞ SEÇMENİNİN ADAY PROFİLİ BEKLENTİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Göker, Göksel; Doğan, Adem (Fırat University, 2015)
Seçmenlerin siyasal tercihini etkileyen faktörler arasında yer alan aday faktörü yerel seçimlerde çok daha önemli ve etkili hale gelmektedir. Seçmenin yerel yönetim hizmetlerinden doğrudan etkilenmesi, onun rasyonel bir yaklaşımda bulunarak, adaya ilişkin değerlendirmeleri daha fazla önemsemesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimler öncesi Elazığ seçmeninin, aday profiline ilişkin beklentileri, belediye başkan adayında aradığı özellikler ve belediye başkanı imajına yönelik değerlendirmelerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, Elazığ merkezde ikamet eden 1037 seçmenle anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Elazığ seçmeninin önemli bir kısmı aday faktörünü parti faktörünün önünde değerlendirmekte, tercihlerini yaparken adayı dikkate almaktadır. Bunun yanında Elazığ seçmeni adaylarda en çok dürüstlük ve şehrin sorunlarını iyi bilme gibi özellikleri önemsemektedir.

Candidate factor located within factors which affecting voters political preference is becoming more important and effective. Because of voters affected directly from local government services, voters with rational approach attach importance to assessments of candidates. This study aims to expose that Elazığ voters’ expectation of candidate profile, features wanted for mayoral candidate and their evaluations of the image of mayor before local election in 30 March 2014. In this context, survey conducted with 1037 voters living in Elazığ. According to the findings; a significant portion of the Elazığ voters care candidate factor more than party factor and consider candidate while choosing. Besides, Elazığ voters attach importance to features of candidates like that honesty and knowing well problems of the city
Candidate Factor In The Local Elections: A Research on The Voters’ Expectation of Candidate Profile