TOPİKAL UYGULAMA İLE SELAMEKTİNİN KOYUN VE KEÇİLERDE PLAZM KONSANTRASYONLARININ ARAŞTIRILMASI - BAYKALIR, BURCU GÜL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Hayvanlarda iç ve dış parazitlerin sağaltımı amacıyla kullanılan, yeni bir avermektin türevi olan selamektinin koyun ve keçilerdeki plazma konsantrasyonu ile bazı farmakokinetik parametrelerinin araştırıldığı bu çalışmada; 1 yaşında ve dişi olmak üzere 12'şer adet akkaraman koyun ve kıl keçisi kullanılmıştır. Her iki gruptaki hayvanlara topikal olarak tek doz 12 mg/kg selamektin (Stronghold® % 12 240 mg, Pfizer) uygulanmıştır. İlaç uygulamasını takiben 35 gün süresince değişik aralıklarla kan örnekleri alınmış ve gerekli analizler yapılmıştır. Plazma selamektin tayininde yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda; plazma konsantrasyonları, farmakokinetik parametrelerden plazma maksimum konsantrasyon (Cmax), eğri altında kalan alan (AUC), ortalama kalış süresi (MRT) ve plazma maksimum konsantrasyona ulaşma süresi (Tmax) değerlendirilmiştir. Buna göre plazma konsantrasyonu koyunlarda 1427.27 ± 90.52 pg/ml, Cmax 4.78 ± 0.61 ng/ml, AUC 810.35 ± 115.95 saat.ng/ml, MRT 10.86 ± 0.89 gün ve Tmax 72 saat; keçilerde ise plazma konsantrasyonu 1195.03 ± 70.81 pg/ml, Cmax 3.27 ± 0.52 ng/ml, AUC 664.42 ± 72.62 saat.ng/ml, MRT 10.46 ± 0.74 gün, Tmax ise 72 saat olarak belirlenmiştir. Koyun ve keçi arasında istatistiksel olarak plazma konsantrasyonları, Cmax ve AUC değerleri bakımından önemli farklılıklar (p<0.05) olmasına rağmen; MRT ve Tmax değerleri açısından ise istatiksel yönden önemli sayılabilecek bir farkın bulunmadığı (p>0.05) tespit edilmiştir.Sonuç olarak, selamektinin koyun ve keçilerde paraziter enfeksiyonların tedavi veya kontrolünde topikal yol ile uygulanması halinde plazma konsantrasyon düzeyi, Cmax ve AUC değerlerinin koyunlarda keçilere göre daha yüksek bulunduğu, MRT ve Tmax değerleri arasında ise önemli bir fark olmadığı belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Selamektin, koyun, keçi, topikal uygulama, HPLC.

In this study, plasma concentration with some kinetic parameters of selamectin, used for treatment of internal and external parasites in animals and a new derivate of avermectin, were investigated in 1 year old sheep and goats including 12 female akkaraman sheep and hair goats used in each. Both groups of animals were used selamectin (240 mg of 12 % Stronghold®, Pfizer) as a single topical dose of 12 mg/kg. Following administration of the drug during 35 days various intervals blood samples were taken and made necessary analysis. High pressure liquid chromatography (HPLC) were used for determination of plasma selamectin.At result of the analysis, plasma concentrations, maximum plasma concentration (Cmax), area under the curve (AUC), mean residence time (MRT) and the time to reach plasma maximum concentration (Tmax) of pharmacokinetic parameters were evaluated. Accordingly, plasma concentration of 1427.27 ± 90.52 pg/ml, Cmax 4.78 ± 0.61 ng/ml, AUC 810.35 ± 115.95 h.ng/ml, MRT 10.86 ± 0.89 days and Tmax 72 hours in sheeps; plasma concentration of 1195.03 ± 70.81 pg/ml, Cmax 3.27 ± 0.52 ng/ml, AUC 664.42 ± 72.62 h.ng/ml, MRT 10.46 ± 0.74 days and T max 72 hours were defined in goats. Despite there were observed significant differences in terms of plasma concentrations, Cmax and AUC values (p <0.05), there were no statistically differences in MRT and Tmax values statistically a significant diffence sheep and goats (p> 0.05).In conclusion, when selamectin were administrated by topical route treatment or control of parasitic infections in sheep and goats there were determined that plasma concentration, Cmax and AUC values in sheep higher than goat but there were not significant difference between MRT and Tmax values.Keywords: Selamectin, sheep, goat, topical administration, HPLC.
Investigation of Plasma Concentrations Selamectin with Topical Administration in Sheep and Goats
Keywords: Veteriner Hekimliği; Eczacılık ve Farmakoloji