Sürtünme kaynağı ile birleştirilmiş AISI 430/Ç 1010 çelik çiftinin ara yüzey mikroyapı değerlendirmesi - Taşkın, Mustafa; Cay, Vedat; Ozdemır, Nıyazı (My University, 2005)
Bu çalışmada, AISI 430 ve AISI 1010 çelik çifti, 40 MPa yığma basıncı, 6 sn’lik sürtünme, 8sn’lik yığma sürelerinde, 2000 ve 2200 dev/dak’lık devirlerde, 25 ve 35 Mpa’lık farklı sürtünme basıncı, kullanılarak sürekli tahrikli sürtünme kaynak makinesinde birleştirildi. Kaynaklı birleştirmelerin, birleşme arayüzeyinde,artan devir sayısı ve sürtünme basıncına bağlı olarak meydana gelen metalurjik değişiklikleri belirlemek için SEM ve Optik mikroskop kullanıldı. Ayrıca birleşme arayüzeyine dik doğrultuda yapılan mikrosertlik ölçümleri, kaynak sonrası birleşme arayüzeyinde meydana gelen mikroyapı ile ilişkilendirilerek değerlendirildi. Mikroyapı ve mikrosertlik analizi sonuçlarından, bütün kaynaklı numunelerin birleşme bölgesinde meydana gelen mikroyapısal değişiklikte önemli farklılıklar gözlenmemekle beraber, artan devir sayısına bağlı olarak ITAB’nin genişlediği ve aşırı deformasyona uğramış bölgede sertliğin azaldığı görülmüştür. Ancak, artan devir sayısına paralel olarak birleşme arayüzeyinde ulaşılan sıcaklığın artması ile birlikte, viskoz haldeki malzemenin dışarı taşma miktarında artış kaydedilmiş olup, aşırı deformasyona uğramış bölgenin daraldığı görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test