PLC İLE ISITMA HAVALANDIRMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİNİN OPTİMUM DENETİMİ - YILDIZ, EKREM (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada değişken hava debili iklimlendirme sisteminin modellenmesi simülasyonuve kontrolü yapılmıştır. Yapılan modelde göz önüne alınan iki zon , soğutucu serpantin,soğutucu ünitesi, damper, fan, thermocupol ve kanallar için bünye denklemleri çıkarılarakalt modeller oluşturulmuş ve değişken hava debili iklimlendirme sisteminin tüm modeli eldeedilmiştir. Modellerin bilgisayar ortamına aktarılmasında Matlab/Simulink programlamadili kullanılmıştır. Matlab/Simulink program dilinde modellere ve kontrol sistemine ait blokdiyagramlar oluşturularak bir bilgisayar programı hazırlanmış, oluşturulan blokdiyagramları birbiri ile ilişkilendirilerek tüm sistem modelinin bilgisayara aktarımıgerçekleştirilmiştir. Sistem zamana bağlı anlık çözümleri, her zonun ve modelde göz önünealınan her iklimlendirme sistemi cihazının giriş ve çıkış değerlerinin, belirlenen konforşartlarına göre kontrolü göz önüne alınarak elde edilmiştir. Simülasyon sonucunda sistemde,her noktada her zaman adımında sıcaklık değerleri, hava debileri, ve zonlardaki konforşartlarının sağlanması için gerekli damper açıklık oranları bulunmuştur. Elde edilensonuçlar grafikler halinde sunulmuştur. Aynı zamanda deney setinden alınan değerlere bağlıolarak elde edilen grafikler ile teorik çalışmada elde edilen grafikler karşılaştırılaraksonuçlar incelenmiştir.Anahtar Kelimeler: klimlendirme, Denetim, Simulasyon.
Optimal control of HVAC systems used the PLC
Keywords: Makine Mühendisliği