SOSYAL DEGİŞME, KENTLEŞME VE KENTLİLEŞMENİN DiN ÜZERİNE ETKİLERİ - Arslantaş, Halis Adnan (Fırat University, 2008)
Kentler, sadece insan sayısının arttığı ya da ekonomilerin geliştiği alanlar değildir. Bilakis kentler, uzak dünyaları ve onların etkilerini bir evrene dönüştüren, bu evreni de ekonomik, politik ve kültürel yaşarnın odağı olarak kurgulayan, yönlendiren, denetleyen merkezlerdir. Bu merkezlerin oluşum ve gelişim sürecinde dinin, bir yandan etkilenen diğer yandan etkileyen en önemli olgulardan birisi olduğu görülmektedir. Örneğin, kent ortamında cemaatçi yapılar değişmekte, birey kapalı grup ve çevre baskısından kurtularak geleneğin etkisiyle yaptığı davranış ve tutumlarda daha rahat hareket etmekte, düşünmekte, yargılamakla ve bilinçli tavır ve davranışlar sergilemektedir.
Social Change, Urbanization and Urban Effects upon Religious Activities
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları