BASKİL (ELAZIĞ) İLÇESİ COĞRAFYASI - ÇAĞLIYAN, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2002)
Doktora Tezi BASKİL İLÇESİ (ELAZIĞ) COĞRAFYASI Ayşe ÇAĞLIYAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı ELAZIĞ-2002, Sayfa: XTV+265 Baskil İlçesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer almaktadır. Elazığ iline bağlı olan Baskil, 1926 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Bugün 1195 km2 yüzölçüme sahip ve 62 köyü bulunan ilçemizde çok sayıda da mahalle yerleşmeleri bulunmaktadır. Baskil İlçesi, genellikle dağlar ve platolardan oluşmuş yeryüzü şekillerine sahiptir. Baskil kasabası ise, bir ovaya kurulmuştur. Doğal bitki örtüsü genellikle antropojen stepler ve bozulmuş ağaç formasyonlarından oluşan araştırma alanımızda karasal ve bozulmuş Akdeniz iklim özellikleri görülmektedir. Yerleşme tarihi Kalkolitik Çağa kadar inen Baskil İlçesi'ndeki yerleşmeler daha çok Selçuklular döneminden sonra artmıştır. Yerleşmelerin bir kısmı Karakaya baraj gölü altında kaldığı için yer değiştirmiş ve dolayısıyla nüfus kaybı da görülmüştür. Kır nüfûsu azalırken kasaba nüfusu artan ilçede, 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam 268 1 1 kişi yaşamaktadır. Ekonomisi tarıma dayanan ilçedeki en önemli tarımsal ürün ise kayısıdır. Malatya havzasının bir devamı olan Baskil İlçesi'nde kayısı önemli bir geçim kaynağıdır. Bostan ve tahıllar ise diğer ürünler arasında yer alır. Kuruluşunu ve gelişmesini demiryolu ulaşımına borçlu olan Baskil, Elazığ ve Malatya gibi iki büyük şehire yakınlığından ve önemli karayolu ulaşımına uzaklığından dolayı gelişememiş bir yerdir. ANAHTAR KELİMELER: Baskil, Kasaba, Yerleşme, Ekonomi, Karakaya Baraj Gölü, Demiryolu, Mahalle, Tarım, Kayısı

II SUMMARY PhD Thesis THE GEOGRAPHY OF BASKİL DISTRICT (ELAZI?) Ayşe ÇA?LIYAN The University of Fırat The Institute of Social Science The Deparment of Geography ELAZI?-2002, Page: XTV+265 Baskil district is situated in the upper Ephratus area of The Eastern Anatolia. Baskil which is a district of Elazığ Provence gained this status in 1926. It has an area of 1 195 km2, 62 villages and many quarters. Baskil district has a landscape composed of mountains and platos. The district centre is situated in a plate. In our research area, which has a plantation comprising antropogen steps and distorted tree formations, continental and changed mediterranean climate are dominant. The first settlement habitation goes back to Calcolitic Age but the main habitation increased after Selçuk Era. Since some of the settlements remained under the Karakaya Dam Lake, they were moved into new location consequently there happened a decrease in the population. The population of the centre increased while the country lose population. According to the 2000 census, the total population is 2681 1. The main agricultural production is apricot in the district whose economy is dependent mainly on the agriculture. The apricot is the essential source of income for the people in Baskil district which is the naturel extension of Malatya Basin. Among the other agricultural products are truck-garden products and grain. Baskil, the existence of which is the dependent entirely on the railway, is an undeveloped area since it is in the proximity and between two realitively big cities: Malatya and Elazığ. KEY WORDS: Baskil, District, Settlement, Economy, Karakaya Dam Lake, Quarter, Agriculture, Apricot.
The Geography of Baskil district (Elazığ)
Keywords: Coğrafya; Geography