100CR6 ÇELİĞİNİN TEĞETSEL TORNALAMA-FREZELEME YÖNTEMİ İLE İŞLENMESİNDE KESME PARAMETRELERİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI - BALLIKAYA, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Son zamanlarda hızlı bir gelişme gösteren Tornalama-Frezeleme yöntemi, silindirik ve eksantrik iş parçaların işlenmesine imkan sağlayan frezeleme ve tornalama yöntemlerinin birleşmesinden oluşan bir talaş kaldırma yöntemidir. Tornalama-Frezeleme yönteminde kesici takım ve iş parçasının eş zamanlı olarak kendi ekseni etrafında dönmesine imkân tanımaktadır.Yapılan bu çalışmada özellikle tezgâh motoru ve pompaları, ölçüm aletleri, kalıp parçaları, miller, kollu kılavuz ve birçok makine parçası yapımında kullanılan 100Cr6 rulman çeliği teğetsel Tornalama-Frezeleme yöntemi ile işlenmiştir.Tam faktöriyel deneysel tasarım yöntemi kullanılarak deneysel çalışmalar yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda, iş parçası devri, kesici takım devri, eksenel ilerleme ve talaş derinliği gibi kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Kesme parametrelerinden kesici takım devri ve iş parçası devrinin belirli bir değere kadar artırılması ile yüzey pürüzlülüğünün iyileştiği bu değerden sonraki değerlerde tekrar arttığı belirlenmiştir. Kesme derinliğinin ve eksenel ilerleme hızının artması ile yüzey pürüzlülüğünün arttığı tespit edilmiştir.Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda 100Cr6 rulman çeliğinin teğetsel Tornalama-Frezeleme yöntemi ile işlenmesinde kesme parametrelerinin etkili olduğu elde edilen yüzey kalitesinin taşlamaya yakın olduğu belirlenmiştir.

Recently, Turning-milling method has been developing rapidly. This method is a chip removal operation that is the combination of turning and milling steps. This method provides processing of cylindrical and eccentric parts. Turning-milling method allows the cutting tool and the workpiece to revolve around its own axis simultaneously.In this study, particularly, 100Cr6 bearing steel, that is used to make loom engines and pumps, measuring instruments, mold parts, shafts, sleeve guide and many machine parts, was processed by tangential turning-milling method. Experimental studies have been conducted by using of full factorial experimental design method. In experimental studies, cutting parameters such as workpiece rotation, cutting velocity of tools, axial propagation rate and cutting depth were investigated to understand the effect on surface roughness. It was observed in experiments, the increasing of cutting speed of tools and workpiece rotation improves the surface roughness until a certain value. After this value, surface roughness was increased dramatically. In addition, Surface roughness increase was observed with the increasing of cutting depth and axial propagation rate.As a result of the experimental study; cutting parameters in tangential turning-milling method are effective to process 100Cr6 bearing steel and surface quality is close to the polished finish.
The experimental investigation of cutting parameters the processing whith turn-milling method of 100Cr6
Keywords: Teknik Eğitim