BARİYATRİK CERRAHİ GEÇİRECEK MORBİD OBEZ HASTALARDA LARİNGOSKOPİ VE ENDOTRAKEAL ENTÜBASYON KOŞULLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜRHAN, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2025)
Anestezistin en temel görevlerinden biri hava yolunu güvenli bir şekilde açık tutmak ve yeterli bir ventilasyon sağlamaktır. Yeterli ventilasyonun birinci şartı güvenli bir hava yolunun sağlanmasıdır. Hava yolunun sağlanmasında endotrakeal entübasyon altın standarttır. Bu çalışmada zor entübasyon olabileceği öngörülen bariatrik cerrahi geçirecek morbid obez hastalarda, Macintosh direkt laringoskop, McGRATH video ve AUG Reusable video laringoskopunun; glottik görüntü kalitesi, entübasyon başarısı, entübasyon süresi ve üç laringoskop için entübasyon sonrası gelişen hemodinamik yanıt ve komplikasyon oranları yönünden karşılaştırılması amaçlandı. Prospektif, randomize kontrollü olan klinik çalışmamızda; etik kurulu onayı alındıktan sonra 01/01/2023 – 01/01/2024 tarihleri arasında yazılı onamları alınan toplam 120 hasta ile çalışma tamamlandı. Çalışmaya 18 yaş üstü ASA III sınıflamasına giren elektif bariatrik cerrahi uygulanacak hastalar dahil edildi. Hastaların preoperatif muayenesinde yaş, cinsiyet, boy, kilo, vücut kitle endeksi (VKİ), Amerikan anestezistler derneği (ASA) skoru, Mallampati sınıfı ve Cormack Lehane derecesi, ağız açıklığı, tiromental mesafe, sternomental mesafe, boyun çevresi, hastaların entübasyon öncesi kalp atım hızı, sistolik basınç, diyastolik basınç ve ortalama arteriyel basınç değeri kayıt altına alındı. Hastalar Macintosh direkt laringoskop ile entübasyonu yapılan grup (Grup 1), McGRATH video laringoskop ile entübasyonu yapılan grup (Grup 2) ve AUG Reusable video laringoskop ile entübasyonu yapılan grup (Grup 3) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Standart monitörizasyon ve indüksiyon sonrası ilgili laringoskop ile entübasyona başlandı. Cormack-Lehane skoru değerlendirmesi sonrası entübasyon gerçekleştirildi. Laringoskop bleydinin oral kavite içerisine gönderilmeye başlamasından entübasyon tüpünün gönderilmesine kadar geçen süre entübasyon süresi kabul edildi. Entübasyon sonrasında, entübasyon süresi, entübasyon girişim sayısı not edildi. Hastaların entübasyon sonrasındaki 1. Dk, 5. Dk, 10. Dk daki kalp atım hızı, sistolik basınç, diyastolik basınç ve ortalama arteriyel basınç değerleri kayıt altına alındı. Grup 1'de olanların %90'ı, Grup 2'de olanların %97,5'i ve Grup 3'te olanların %85'i ilk denemede entübe edilmiş olup aralarında anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Grup 1'de olanların entübasyon süresi ortalaması 13,3±7,3, Grup 2'de olanların 12,5±5,5 ve Grup 3'te olanların 15,0±8,5 olup aralarında anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Grup 1'de olanların %60'ının CLD derecesi 1 iken %37,5'inin 2 ve %2,5'inin 4'tür. Grup 2'de olanların %67,5'inin CLD derecesi 1 iken %25'inin 2, %7,5'inin 3'tür. Grup 3'te olanların %85'inin CLD derecesi 1 iken %15'inin 2'dir. Gruplar arasında CLD derecesi açısından anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Grup 1'de olanların %52,5'inin, Grup 2'de olanların %50'sinin ve Grup 3'te olanların %77,5'inin IDS derecesi kolay olup aralarında anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Hemodinamik parametreler açısından üç grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Bariatrik cerrahi geçirecek ve zor entübasyon olabileceği öngörülen olgularda, AUG Reusable video laringoskop ile entübe edilen grupta zor entübasyon skoru daha düşük görülmüş olup, daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyac? duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Endotrakeal entübasyon; bariatrik cerrahi; morbid obezite; videolaringoskop; hemodinamik parametreler

One of the anesthetist's most fundamental tasks is to maintain the airway safely open and ensure adequate ventilation. The primary condition for adequate ventilation is the provision of a secure airway, with endotracheal intubation being the gold standard for airway management. This study aimed to compare the glottic view quality, intubation success rate, intubation duration, and post-intubation hemodynamic responses and complication rates among three laryngoscopes—Macintosh direct laryngoscope, McGRATH video laryngoscope, and AUG Reusable video laryngoscope—in morbidly obese patients undergoing bariatric surgery, who were predicted to have difficult intubation. In our prospective, randomized controlled clinical study, after obtaining ethical committee approval, a total of 120 patients who provided written consent between 01/01/2023 and 01/01/2024 were included. Patients over the age of 18, classified as ASA III and scheduled for elective bariatric surgery, were included in the study. During the preoperative examination, the patients' age, height, weight, body mass index (BMI), American Society of Anesthesiologists (ASA) score, Mallampati classification, Cormack-Lehane grade, mouth opening, thyromental distance, sternomental distance, neck circumference, and pre-intubation heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and mean arterial pressure were recorded. The patients were divided into three groups: Group 1, intubated with the Macintosh direct laryngoscope; Group 2, intubated with the McGRATH video laryngoscope; and Group 3, intubated with the AUG Reusable video laryngoscope. After standard monitoring and induction, intubation was performed using the respective laryngoscope. Intubation was carried out after evaluating the Cormack-Lehane score. The time from inserting the laryngoscope blade into the oral cavity to passing the intubation tube was considered the intubation duration. After intubation, the intubation duration and the number of intubation attempts were recorded. The patients' heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and mean arterial pressure values were recorded at the 1st, 5th, and 10th minutes post-intubation. In Group 1, 90% of patients, in Group 2, 97.5% of patients, and in Group 3, 85% of patients were intubated on the first attempt, with no significant difference between the groups (p>0.05). The average intubation duration was 13.3±7.3 seconds in Group 1, 12.5±5.5 seconds in Group 2, and 15.0±8.5 seconds in Group 3, with no significant difference observed between the groups (p>0.05). In Group 1, 60% of patients had a Cormack-Lehane grade (CLD) of 1, 37.5% had a CLD of 2, and 2.5% had a CLD of 4. In Group 2, 67.5% had a CLD of 1, 25% had a CLD of 2, and 7.5% had a CLD of 3. In Group 3, 85% had a CLD of 1 and 15% had a CLD of 2. A significant difference was found between the groups in terms of CLD (p<0.05). The Intubation Difficulty Scale (IDS) was easy for 52.5% of patients in Group 1, 50% in Group 2, and 77.5% in Group 3, with a significant difference found between the groups (p<0.05). There was no significant difference among the three groups in terms of hemodynamic parameters (p>0.05). In cases predicted to have difficult intubation undergoing bariatric surgery, the group intubated with the AUG Reusable video laryngoscope showed a lower difficulty score for intubation, indicating the need for further research with larger studies. Keywords: Endotracheal intubation; bariatric surgery; morbid obesity; videolaryngoscope; hemodynamic parameters
Evaluation of laryngoscopy and endotracheal intubation conditions in morbidly obese patients undergoing bariatric surgery
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon