SURİYELİ GÖÇMENLERLE YAŞANAN SORUNLAR ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA: HATAY İLİ ÖRNEĞİ - DÖNER, HAYRİYE (Fırat Üniveristesi, 2016)
Günümüzde yaşanan sıcak gelişmeler, iç savaşlar ve terör olayları dünyada bitmeyen bir mülteci sorununa neden olmuştur. Suriye'de yaşanan iç savaş, günümüzde en büyük göçmenlik krizini ve trajedisini yaratmıştır. İç savaşın bütün şiddetiyle yaşandığı Suriye'den sadece can güvenliği için başka ülkelere göç emek zorunda kalanlar, göç ettikleri yerlerde de başka sorunlarla karşı karşıya gelebilmektedirler. Bu çerçevede araştırmamız, Suriye'de yaşanan iç çatışmalardan dolayı Hatay iline yerleşen mültecilerin, yerleşik halkla ne tür sorunlar yaşadıkları ve bu sorunların yarattığı çatışma alanlarına odaklanmıştır. Bu kapsamda, hem mültecilerden hem de yerel halktan toplam 57 kişiyle görüşmeler yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; Suriyelilerle Hatay halkı arasında gerçekleşen sorunların başında, Suriyeli mültecilerin düşük ücretle çalışması ve hayat pahalılığının artması yer almaktadır. Bu sorunların yanında iki halk arasında kültürel farkların olması ve medyanın yer yer kışkırtıcı bir dil kullanması, durumu daha ileri bir noktaya getirmiş ve tarafların birbiri ile karşı karşıya gelmelerine neden olmuştur. Tez çalışmasında özellikle bir tarafı rahatsız eden sorunların diğer taraf için de farklı sorunlar teşkil ettiği ve bu sorunların birbiriyle bağlantılı olarak sorunlar yumağına yol açtığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Hatay, Suriye, Çatışma

Latest developments, civil wars and terrorist incidents we are facing today have resulted in an everlasting refugee problem around the world. The civil warin Syria created today's utmost immigration crisis and tragedy. Those who were forced to migrate to other countries just for the security of their life from Syria, where a violent civil war is going on, might be confronted with further problems there. In this context, this research focused on the problems between the refugees emigrated in Hatay due to internal conflicts inSyria and the local people in there, and on the conflict areas occurred by these problems.Within this scope, interviews were made with a total of 57 people, including both the refugees and the local people. As a result of this research, the leading problem between Syrians and Hatay people was found to be that Syrian refugees are low-paid with a high cost of living. In addition to these problems, cultural differences between these two sides and the provocative language used by the media exacerbated the situation, which resulted in them marginalizing each other. In our thesis, it was observed that the problems disturbing one side pose distinct problems also for the other side, and these problems interrelated with each other are resulting in a heap of trouble. Keywords: Refugee, Hatay, Syria, Conflict
A sociological research on the problems with Syrian refugees: Hatay case
Keywords: Sosyoloji