TAVŞANLARDA EKSPERİMENTAL AKUT PANKREATİTTE MELATONİN VE PENTOKSİFİLİNİN ETKİSİ - UMAÇ, HAYATİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Akut pankreatit, etiyopatogenezi ve klinik bulguları tam olarak anlaşılamamış ve pankreasın kendi kendini sindirme kaskadının uyarılması ile başlayan bir dizi patofizyolojik mekanizmanın toplamı olarak tarif edilebilir. Erken tanı ve uygun tedavi yapılmadığı taktirde tabloya eklenen sistemik komplikasyonlar mortaliteyi artırır. Bu çalışmada L-arginine ile oluşturulan deneysel akut pankreatit modelinde melatonin ile pentoksifilinin etkileri araştırıldı. Çalışmada Yeni Zelanda cinsi 50 adet erkek tavşan kullanıldı. Kontrol gurubuna (KG) (Gl) (n=10) herhangi bir işlem uygulanmadı. Akut pankreatit gurubuna (APG) (G2) (n=10) 250 mg/100 gr bir saat ara ile iki doz L-arginine intraperitoneal verilerek pankreatit oluşturuldu. Melatonin gurubuna (MG) (G3) (n=10) pankreatit oluşturulmadan lA saat önce 30 mg/kg melatonin intraperitoneal verildi. Pentoksifilin gurubuna (PG) (G4) (n=10) pankreatit oluşturulduktan sonra 6- 12-24'üncü saatlerde 7 mg/kg intraperitoneal pentoksifilin verildi. Melatonin- Pentoksifilin gurubuna (MPG) (G5) (n=10) melatonin ve pentoksifillin verildi. Bütün gruplardan kan örnekleri alınarak serum MDA, SGOT, LDH, amilaz, IL-6 ve TNF-oc düzeylerine bakıldı. 48 'inci saatin sonunda histopatolojik inceleme için pankreasları çıkartıldı. Gl'unda elde edilen değerler normal olarak kabul edildi. G2'nda ölçülen MDA, SGOT, LDH, amilaz, IL-6, TNF-oc düzeyleri Gl'na göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.025) ve histopatolojik olarakta pankreatit oluşturulduğu gösterildi. Tedavi uygulanan diğer üç grupta biyokimyasal parametreler ve pankreasdaki histopatolojik değişiklikler G2 ile kıyaslandığında anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.025). G3'ndaki sonuçlar, G4 ile karşılaştırıldığında daha anlamlı olarak düşüktü (p<0.025). Sonuç olarak; melatonin ve pentoksifilin uygulaması ile akut pankreatit modelinde hem laboratuvar hem de histopatolojik olarak iyileşme olduğu gözlendi. Anahtar kelimeler: Akut pankreatit, Melatonin, Pentoksifilin, L-Arginine

Acute pancreatitis can be described as the sum of the beginning of a series of pathophysiological mechanism and a cascade of auto-digestion etiopathogenesis and its clinical symptoms have not been completely understood. If early diagnosis and proper treatment have not been performed systemic complications which affected the patients, increas the mortality. İn this study, the effects of melatonin and pentoxifylline were investigated in the L-arginine induced experimental acute pancreatitis model. In the study, 50 male New Zeland type rabbits were used. In the control group (CG) (Gl), no procedure was performed. In acute pancreatitis group (APG) (G2), pancreatitis was composed injecting L-arginine intraperitoneal 250 mg/100 gr two dose an hour. İn melatonin group (MG) (G3), 30 mg/kg melatonin intraperitoneal injected half an hour before the pancreatitis was composed. After pancreatitis was composed at the 6-12-24. hours, 7 mg/kg intraperitoneal pentoxifylline was injected to the pentoxifylline group (PG) (G4). Melatonin and pentoxifylline were injected to melatonin-pentoxifylline group (MPG) (G5). Blood samples were taken from all the groups MDA, SGOT, LDH, amylase, BL-6 and TNF-a levels were measured in serum. At the end of the 48th hour, their pancreases were taken for histopathological examination. In the Gl, obtained results were accepted normal. MDA, SGOT, LDH, amylase, IL-6 and TNF-a levels in the APG were observed significantly high in comparison with Gl (p<0.025) and pancreatit formation was demonstrated histopathologically. In the other three groups that were treated, biochemical parameters and histopathological changes in the pancreas were showed significantly low in comparison with G2 (p<0.025). The results in G3 were observed significantly lower in comparison with G4. Consequently, in acute pancreatitis model with melatonin and pentoxifylline application, both laboratory and histopathological improvements were observed. Key Words: Acute Pancreatitis, Melatonin, Pentoxifylline, L-arginine
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery