AİLE İÇİ ŞİDDET SÜRECİNDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - MUTLU, FUNDA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Aile içi şiddete maruz kalan kadınlara yönelik, sosyolojik bir araştırma? adlıyüksek lisans tez araştırması 6 bölümden oluşmakta ve ekler kısmında ise aile içişiddetin önlenmesi amacıyla uluslar arası düzeyde yapılan çalışmalar ve TBMM'nin?töre ve namus cinayetleri ve kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin sebeplerininaraştırılması ile ilgili görüşme metni hakkında bilgi verilmektedir. Araştırmanın birincibölümü olan giriş bölümünde ilk olarak araştırmamızda temel aldığımız konunun neolduğu anlatılmakta, bu konuyu hangi amaçla seçtiğimiz yani araştırmanın amacı,araştırmayı yaparken hangi yöntemi veya yöntemleri kullandığımız araştırmamızdaaraştıracağımız hipotezlerimiz ve araştırmamızın sınırlılıkları yer almaktadır.kinci bölümde araştırmanın kuramsal çerçevesini belirleyip, şiddet kavramı,şiddetin türleri, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet kavramlarını inceledik. Üçüncübölümde aile içi şiddet kavramını başlı başına ele alarak aile içi şiddetin toplumsalkaynakları, aile içi şiddetin nedenleri ve aile içi şiddetin türleri hakkında bilgi verdik.Dördüncü bölümde aile içi şiddete en çok maruz kalan insan cinsi olan kadınıele alıp kadını farklı statüleri açısından incelemekteyiz. Bu bağlamda kadını, anneolarak, çalışma hayatında, toplumsal değişme olgusu içerisinde ve siyasal hayatta elealıp inceledik.Beşinci bölümde ise dünyada ve Türkiye'de aile içi şiddet ve kadına yönelikşiddet konularını irdeledik. Dünya' da ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin boyutlarınıortaya koymaya çalıştık. Aile içi şiddetin çok farklı bir boyutu olan namus cinayetlerihakkında bilgi vermeye çalıştık. Kadın üzerindeki şiddetin kadın üzerindeki fizyolojikve psikolojik izlerini anlattık. Aile içi şiddete uğrayan kadınlara yardım amacıylakurulan Kadın Sığınma Evleri ve Danışma ve Dayanışma Merkezleri hakkında bilgiverdik.Altıncı bölümde Türk Hukuk'unun kadına yönelik bakış açısını ele alıpinceledik. Balıkesir - Burhaniye Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemesinde sağlanan vekadına yönelik şiddete ilişkin örnek niteliği taşıyan dava özetleri sunduk. Son olarakekler bölümünde ise CEDAW, Pekin+5 Deklarasyonu gibi uluslar arası düzeydeki aileiçi şiddeti önlemeye yönelik düzenlemeler hakkında bilgi vererek CEDAW ülkeraporuna ek şiddet çalışmalarına yer verdik.
Sociologial research on violence against women within the family
Keywords: Sosyoloji