TÜRKİYE' DE YETİŞEN BAZI ACHİLLEA L. TÜRLERİNİN KARYOLOJİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI - ERKEK, NESLİHAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, Achillea L. cinsinin (Asteraceae) Türkiye' de yetişen 6 türünün ( A. oligocephala DC. , A. schischkinii Sosn. , A. setacea Waldst. & Kit. , A. coarctata Poir. ,A. biebersteinii Afan. , A. cappadocica Hausskn. & Bornm ) karyolojik özellikleri incelenmiştir. İncelenen türlerin kromozom çalışmaları için tohumlarından yararlanılmıştır. Bölünür somatik hücrelerde yapılan çalışmalar sonucunda türlerin kromozom sayımları ve karyotip analizleri yapılarak idiyogramları çizilmiştir. Türlerden; A. oligocephala, A.setacea, A.coarctata, A. biebersteinii ve A. cappadocia' nın kromozom sayısı 2n=18, A. schischkinii'in ise 2n=36 olarak bulunmuştur. Kromozomların median noktalı (M), median bölgeli (m) ve submedian (sm) sentromerli olduğu tespit edilmiştir.

In this study, karyologic properties of six species of Achillea L.?s genus (A. oligocephala DC. , A. schischkinii Sosn. , A. setacea Waldst. & Kit. , A. coarctata Poir. ,A. biebersteinii Afan. , A. cappadocica Hausskn. & Bornm.), which are grown in Turkey, were investigated. Seeds of the examined species were benefited from for chromosome studies. In consequence of the studies performed in divisible somatic cells, chromosome counts and karyotype analyses of species were done and idyograms were generated. It is found that among species chromosome number for A. oligocephala DC. , A. setacea Waldst. & Kit. , A. coarctata Poir. , A. biebersteinii Afan. , A. cappadocica Hausskn. & Bornm. is 2n=18, while it is 2n=36 for A. schischkinii. It is confirmed that the chromosomes are median point (M), median region (m), or submedian (sm) centromeres.
Karyological invesgation on some Achillea L. species growing in Turkey
Keywords: Biyoloji