AYDIN CEPHESi KUVA-YI MiLLiYESi iÇiN YÜRÜTÜLEN İASE VE İKMAL FAALİYETLERİ - Pancar, Emine (Fırat University, 2011)
Yunan isgal kuvvetlerine karsı direnisin baslatılmasından sonra hızla artan Kuva-yı Milliyebirliklerinin iasesi ciddi bir sorun haline gelmistir. Baslangıçta iase konusu Tümene bağlıbirliklerin iasesinden karsılanmaya çalısılmıssa da, ilerleyen dönemde milli kuvvetlerin artmasıylaTümen de bu konuda yeterli olamamıstır.Toplumun eli silah tutan kesimi cephede çarpısırken, geride kalanlar ise düsmana karsıseslerini duyurmak ve Kuva-yı Milliyenin ihtiyaçlarını karsılamak için Heyeti Milliyeler kurdular.Kuva-yı Milliyeciler kurulan bu Heyeti Milliyeler vasıtasıyla canla basla çalıstılar. Denizli HeyetiMilliyesi basta olmak üzere Burdur, Isparta, Eğridir, Muğla ve diğer Heyeti Milliyeler millikuvvetlerin ihtiyaçlarının karsılanmasında hayati roller oynadılar. Kuva-yı Milliye önderleri iseefradın iasesi için yürütülen bu faaliyetlerle birlikte, gerekli askeri ve idari makamlaramüracaattan da geri durmadılar.Yunan ordusu karsısında baslatılan bağımsızlık mücadelesinde ikmal konusu da ayrı biröneme sahip oldu. Yaralıların tedavisi, haberlesmenin ve nakil vasıtalarının temini hep zorluklarve kıt imkanlar içinde gerçeklestirilebildi. Tüm sıkıntılara rağmen bu karanlık günler,vatanseverlerin gayretli çalısmaları neticesinde asılabilirdi.