Stabil astımlı hastalarda serum leptin seviyeleri ve leptin ile astım şiddeti ve obezite arasındaki ilişki - Kırkıl, Gamze; Deveci, Figen; Muz, M. Hamdi; Ilhan, Fulya; Cakır, Yasemin (My University, 2006)
Obezlerde astım insidansı artmaktadır. Leptinin obezite ile ilişkili astımın patogenezinde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda astımlı olgularda serum leptin seviyeleri ile astım şiddeti ve obezite arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. 30 stabil astımlı ve 10 sağlıklı olguda vücut kitle indeksi (VKİ), serum leptin, TNF-?, IL-6, IL-12 konsantrasyonları, FEV1, FEV1/ FVC ve PEF değerleri ölçüldü. Astımlı olgular ile kontrol grubu arasında VKİ açısından fark saptanmadı (p>0.05). TNF-?, IL- 6, IL-12 ve leptin seviyeleri astımlı olgularda kontrol grubuna göre yüksekti (sırasıyla p=0.001, p=0.001, p=0.009, p=0.001). TNF-?, IL-12 ve leptin seviyeleri orta persistan (OP) (sırasıyla, p=0.005, p=0.053, p=0.004) ve ağır persistan (AP) olgularda kontrol grubuna göre yüksek idi (sırasıyla, p<0.001, p<0.001, p<0.001). IL-6 seviyeleri HP, OP ve AP astımlı olgularda kontrol grubuna göre yüksekti (sırasıyla p=0.023, p=0.001, p=0.008). TNF-?, IL-12 ve leptin seviyeleri AP astımlı olgularda HP olgulara göre yüksekti (sırasıyla, p=0.003, p=0.006, p=0.034). VKİ OP ve AP astımlı olgularda HP olgulara göre (OP için p=0.022, AP için p=0.001) ve AP astımlı olgularda kontrol grubuna göre yüksekti (p=0.006). Astımlı olgularda leptin seviyeleri ile VKİ, TNF- ? ve IL-12 seviyeleri arasında pozitif (sırasıyla R=0,353, p=0.025, R=0.610, p=0.001, R=0.492, p=0.001), VKİ ile FEV1, FEV1/FVC ve PEF arasında negatif korelasyon olduğu (sırasıyla R= -0,654, p=0.000, R= -0.522, p<0.003, R= -0.668, p=0.000), leptin seviyeleri ile solunum fonksiyon testi (SFT) parametreleri arasında korelasyon olmadığı izlendi. Çalışmamızın sonuçları; astım şiddeti ile obezite arasında bir ilişki olduğunu ve leptinin astım patogenezinde özellikle inflamasyonu artırarak önemli role sahip olabileceğini düşündürmüştür.
Keywords: Vücut kitle indeksi; Obezite; Sitokinler; Solunum fonksiyon testleri; Leptin; Astım