BILDIRCINLARDA DAMIZLIK YAŞI, ERKEK-DİŞİ ORANI VE MEVSİMİN BAZI VERİM ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - EKMEN, FİKRİYE (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu araştırma, bıldırcınların kuluçka sonuçlarını etkileyen anaç yaşı, mevsim ve erkek-dişi oranları gibi bazı faktörlerin etki paylarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca bu faktörlerin bıldırcınların canlı ağırlık, karkas ağırlığı ve karkas randımanına etkileri de incelenmiştir. Araştırmanın hayvan materyali F.Ü. Bingöl Meslek Yüksekokulu'nda yetiştirilmekte olan Japon bıldırcınlarından sağlanmıştır. Deneme bıldırcınları bu ünitedeki bıldırcınlardan tesadüfi örnekleme ile usulüne göre seçilmiştir. Bıldırcınlar genç (8-12 haftalık), orta yaşlı (18-22 haftalık) ve yaşlı (30-34 haftalık) olmak üzere 3 yaş grubuna ayrılmıştır. Araştırma için damızlık yaş gruplarına göre 9 grup oluşturulmuştur. Bu gruplarda kendi aralarında erkek-dişi oranlarına göre (1:2, 1:3, 1:4 ve 1:5 olmak üzere) dört alt gruba ayrılmışlardır. Araştırma bahar, yaz ve kış aylarında olmak üzere 3 mevsimde tekrar edilmiştir. Yumurtadan çıkan civcivler 50. günde kesilmiş, kesim ve karkas ağırlıkları ile karkas randımanları hesaplanmıştır.65 Mevsimin, kuluçka randımanı, döllülük, civcivlerin çıkış ve yaşama güçlerine etkisi istatistiksel anlamda değişik derecelerde önemli olarak hesaplanmıştır (P<0.05 ve P<0.01). Ayrıca canlı ağırlık ve karkas ağırlığı üzerine mevsimin etkisi de istatistiksel anlamda değişik derecelerde önemli olarak bulunmuştur (P<0.05 ve P<0.01). Damızlık yaşının kuluçka randımanı, döllülük, civcivlerin çıkış ve yaşama güçlerine etkisi istatistiksel anlamda değişik derecelerde önemli olarak hesaplanmıştır (P<0.05 ve P<0.01). Ancak canlı ağırlık ve karkas ağırlığı üzerine anaç yaşının etkisi önemsiz bulunmuştur. Erkek-dişi oranının kuluçka randımanı, döllülük, civcivlerin çıkış ve yaşama güçlerine etkisi istatistiksel anlamda değişik derecelerde önemli olarak hesaplanmıştır (P<0.05 ve P<0.01).

This study was carried out to investigate the effect of age, season and male: female ratio on hatchability, fertility, hatching rate of the fertile eggs and liability of Japanese Quails. At the same time, the effects of these factors on life weight, carcass weight and carcass performances on Japanese Quails were investigated. Japanese Quails were collected randomly from F.U. Bingöl Meslek Yüksekokulu Japanese Quail (Coturnix coturnix Japonica) production unite. Japanese Quails were separated in to three groups on the basis of age; young (8-12 weeks of age), medium age (18-22 weeks of age), and old (30-34 weeks of age). Birds were divided in to 9 groups according to ages and each group were mated at different male: female ratios (such as 1:2, 1:3, 1:4, and 1:5). To determine the effects of season, research were carried out in three different season in spring, in summer and in winter. Quail chicks were slaughtered in 50 days of age and life weight, carcass weight and carcass performances were estimated.67 The effects of season on hatchability, fertility, hatching rate of fertile eggs and liability was statically important at different degree (P<0.05 and P<0.01). The effects of maternal age on hatchability, fertility, hatching rate of fertile eggs and liability was statically important at different degree (P<0.05 and P<0.01). However the effects of maternal age on life weight and carcass weight was not important. The effects of maletfemale ratios on hatchability, fertility, hatching rate of fertile eggs and liability was statically important at different degree (P<0.05 and P<0.01).
The Effect of age, season, and male; female ratio on some productive performance of Japanese quail (coturnix coturnix Japonica)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine