BETONARME YAPILARDA KULLANILAN ÇELİK DONATININ SİNYAL İLETİMİNDE KULLANIMINA YÖNELİK ELVERİŞLİLİK ARAŞTIRMASI - ÇINAR, HANEFİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu tez çalışmasında betonarme yapılarda kullanılan çelik donatının sinyal iletiminde kullanımına yönelik elverişlilik araştırması doğrultusunda deneysel çalışmalar ve bunların sonuçları irdelendi. Bina çelik donatısı elektriksel sinyallerin iletimine elverişli bir yapıda olup yalnızca birbirine bağlı tek bir hattan oluşmaktadır. Böyle bir yapı üzerinden manyetik alan vasıtası ile iletişim sinyallerinin iletilebilirliği göze çarpmaktadır. Manyetik alan oluşturmak için yapı üzerinde herhangi bir noktaya belirli özelliklere sahip bir iletim bobini sarılabilir. Bu bobin üzerinden herhangi bir sinyal gönderildiğinde bina kütlesi tek başına bir transformatör yapısında sinyal çifti üretir. Böylelikle yapı büyüklüğünde dev bir transformatör elde edilmiş olur. İstenilen herhangi bir başka noktadan ise bu sinyalin tekrar elde edilmesi mümkün olup elde edilen sinyaller yapılacak çalışmalar neticesinde elektronik bazı devreler vasıtası ile çeşitli iletişim sistemlerinde kullanılabilir.Yapılan deneysel çalışmalar neticesinde uygun şartlar sağlandığında betonarme yapıların üzerinde bulunan çelik donatı üzerinden sinyal iletiminin mümkün olduğu kanıtlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Akıllı bina, Sinyal, Transformatör, Betonarme çeliği, Manyetik alan, Manyetik akı.

In this paper, it is purposed to observe experimental details and their results of feasibility of using building reinforced steel bars to transmit signals. Building reinforced steels are feasible of transmitting signals and in building construction, steel bars are trimmed and bended into a special form and tied together by steel wires before concreting. It is observed that possibility of transmitting magnetic flux on this web of steels. It is possible to winding coils on reinforced steels for obtaining magnetic flux / field. When we apply signals on one of these coils, building will be working like a huge transformer and producing pairs of signals. Signals can be received from anywhere of building by installing same coils and these signals can be used in many areas by making electronic circuits.It is proved that if suitable media and suitable conditions prepared, signals can be transmitted on building reinforced steel bars.Keywords: Intelligent building, Signal, Transformer, Reinforced Steel, Magnetic field, Magnetic flux.
Feasibilty of using building reinforced steel bars to transmit signals
Keywords: Teknik Eğitim