Age, growth, fecundity and mortality of Aspius vorax (Heckel, 1843) in Karakaya Reservoir (in Euphrates River), Turkey - Duman, Erdal; Gül, Mustafa Remzi (My University, 2013)
Bu çalışmada, yüksek ekonomik önemine rağmen, Karakaya Baraj Gölünde yeterli düzeyde araştırılmamış olan Aspius vorax türünün bu ortamdaki mevcut durumunun belirlenebilmesi için bazı popülasyon parametreleri elde edilmiştir. Toplam olarak 249 birey (102 dişi, 147 erkek) incelenmiş ve eşey oranı erkekler yönüne 1:1,44 olarak tespit edilmiştir. Örnekler ??- V?? yaş grupları arasında dağılım göstermiştir. Her iki eşey için de büyümenin allometric olduğu anlaşılmıştır. Ortalama kondisyon faktörü tüm bireyler için KF=0,839 ± 0,005 olarak elde edilmiştir. von Bertalanffy büyüme parametreleri dişiler için L ? = 93,114 cm, K = 0,153 $yıl^{-1}$ and to = -1,132 yıl, erkekler için L? = 86,494 cm, K = 0,173 $yıl^{-1}$ and to = -1,078 yıl ve tüm bireyler için L ? = 92,675 cm, K = 0,151 yıl-1 and to = - 1,151 yıl olarak hesaplanmıştır. Ortalama yumurta veriminin 102873 olduğu görülmüştür. Yapılan hesaplamalar sonucu Karakaya Baraj Gölünde A. vorax stokunun aşırı şekilde sömürüldüğü (E=0,76) ve bu türün bahsedilen ortamda sürdürülebilir avcılığı için üzerindeki av baskısının azaltılması gerektiği anlaşılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Genetik ve Kalıtım