Investigation and Monitoring of Boron Concentrations in Elazığ Keban Dam Lake - Topal, Murat; Topal, E.Işıl Arslan (Munzur Üniversitesi, 2017)
Keban Dam Lake has a very large reservoir. The hydroelectric power plant located at Keban Dam Lake contributes to the electricity production of Turkey as well as fish production by the trout farms in the lake. Keban Dam Lake has many settlements, recreational areas, entertainment places, etc. around it and also industrial places such as mines, leather processing plant, sand-gravel quarries. The agricultural areas and settlements around Keban Dam Lake are using water from the lake. The aim of this study is the determination and seosonal monitoring of boron concentrations in Keban Dam Lake. For this aim, surface water samples taken from the various five points of Keban Dam Lake in Spring, Summer, Autumn and Winter seasons and boron concentrations determined. It was determined that the highest boron concentration in Winter season was 134 µg B L-1 in the surface water sample taken from Ağın Ferry Pier (S-1) the highest boron concentration in Spring season was 182 µg B L-1 in the surface water sample taken from Çemişgezek Ferry Pier (S-2), the highest boron concentration in Summer season was 163 µg B L-1 in the surface water sample taken from Güzelyalı location (S-4), the highest boron concentration in Autumn season was 184 µg B L-1 in the surface water sample taken from Çemizgezek Ferry Pier (S-2). The highest boron concentration (182 µg B L-1) in sampling point-2 was determined in Spring season, the highest boron concentration (111 µg B L-1) in sampling point-4 was determined in Winter season while the highest boron concentrations in sampling point-1 (176 µg B L-1), sampling point-3 (179 µg B L-1) and sampling point-5 (168 µg B L-1) were determined in Autumn season. As a result, boron concentrations in sampling points followed the order of Winter<Summer<Spring<Autumn according to the seasons.

Keban Baraj Gölü oldukça geniş bir havzaya sahiptir. Keban Baraj Gölü’nde bulunan hidroelektrik santralle Türkiye’nin elektrik üretimine katkı sağladığı gibi, gölde bulunan alabalık çiftlikleriyle balık üretimi de gerçekleştirilmektedir. Keban Baraj Gölü çevresinde birçok yerleşim yeri, mesire yeri, eğlence yeri gibi yerler bulunurken, maden ocakları, deri işleme tesisi, kum-çakıl ocakları gibi endüstriyel faaliyet gösteren yerlerde bulunmaktadır. Keban Baraj Gölü etrafında bulunan tarımsal alanlar ve yerleşim yerleri için gölün suyu kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Keban Baraj Gölü’nde bor konsantrasyonlarının belirlenmesi ve mevsimsel olarak izlenmesidir. Bu amaç için, Keban Baraj Gölü’nün 5 farklı noktasından ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde yüzeysel su numuneleri alındı ve bor konsantrasyonları tespit edildi.  Kış sezonunda en yüksek bor konsantrasyonu Ağın Feribot İskelesi’nden (N-1) alınan yüzeysel su örneğinde 134 µg B L-1 olarak, ilkbahar sezonunda en yüksek bor konsantrasyonu Çemişgezek Feribot İskelesi’nden (N-2) alınan yüzeysel su örneğinde 182 µg B L-1 olarak, yaz sezonunda en yüksek bor konsantrasyonu Güzelyalı mevkiinden (N-4) alınan yüzeysel su örneğinde 163 µg B L-1 olarak, sonbahar sezonunda en yüksek bor konsantrasyonları Çemişgezek Feribot İskelesi’nden (N-2) alınan yüzeysel su örneğinde 184 µg B L-1 olarak belirlendi. Numune alma noktası-1 (176 µg B L-1), numune alma noktası-3 (179 µg B L-1) ve numune alma noktası-5’te (168 µg B L-1) en yüksek bor konsantrasyonları sonbahar mevsiminde tespit edilirken, numune alma noktası-2’de (182 µg B L-1) en yüksek bor konsantrasyonu ilkbahar mevsiminde, numune alma noktası-4’te ise (111 µg B L-1) en yüksek bor konsantrasyonu kış mevsiminde tespit edildi. Sonuç olarak, numune alma noktalarında bor konsantrasyonları mevsimlere göre küçükten büyüğe doğru kış<yaz<ilkbahar<sonbahar şeklinde sıralandı.
Elazığ Keban Baraj Gölü’nde Bor Konsantrasyonlarının Araştırılması ve İzlenmesi
Keywords: Engineering; Mühendislik