DEĞİŞİK ENDİKASYONLARLA ANTİDEPRESAN KULLANAN HASTALARDA METABOLİK SENDROM - FINDIKLI, EBRU KANMAZ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Antidepresan tedavisi eğilimli kişilerde obeziteye ve metabolik anormalliklere sebep olmaktadır. Obezite, insülin direnci ve diyabetin tüm dünyada çok fazla sayıda ölüme neden oldukları bilinmektedir. Depresyon ve anksiyete bozukluğu hastalarında ise genel populasyon ile karşılaştırıldığında daha fazla kardiyak mortalite olduğu saptanmıştırMetabolik sendromun (MS) orijinal tanımlaması, obezite, insülin direnci, hipertansiyon, bozulmuş glukoz toleransı ya da diyabet, azalmış HDL kolesterol ve artmış trigiliserit ile karakterize dislipitemidir. Uygun bir antidepresan seçiminde bu hastaların düzenli olarak lipit profili ve kan glukozunun takip edilmesi gerekmektedir. Serum kolesterol düzeylerinde kan basıncı ve tip II diyabette faydalı etkisi olan düzenli fiziksel egzersiz yapmayı önermek tedavi komponentlerinden birini oluşturmalıdır.Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve ayaktan tedavi gören, antidepresan kullanan, DSM-IV tanı ölçütlerine göre depresif bozukluk, panik bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, yaygın aksiyete bozukluğu tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 17 si erkek, 53 ü bayan olmak üzere 70 hasta çalışmaya dahil edilmiştir.Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, HAÖ, HDÖ, Y-BOCS ve SCID-I uygulanmıştır. Çalışma ölçütlerine uyan hasta gruplarında glukoz, trigliserit, kolesterol ve subtiplerine bakılmıştır.Çalışmamızda MS sıklığı tüm hastalarda %32,8; MS sıklığı en yüksek olan ilaç grupları klomipramin ( % 50), paroksetin (%40), venlafaksin (%40) ve hastalık grupları da panik bozukluk (%42,8) ile obsesif kompulsif bozukluk (% 40) olarak tespit edilmiştir. Bundan sonra yapılacak kontrollü izlem çalışmaları bu konuya daha fazla ışık tutacaktır.

Antidepressant medications are often associated with weight gain and metabolic abnormalities in vulnerable patients. It is well known that obesity, insulin resistance and diabetes are associated with a large number of deaths all over the world. Patients with such psychiatric disorders as depression and anxiety are at higher risk for cardiac mortality compared with the general population.The original description of metabolic syndrome (MS) comprised obesity, insulin resistance, hypertension, impaired glucose tolerance or diabetes, and dyslipitemia, characterized by elevated triglycerides and low high-density lipoprotein (HDL) concentrations. In addition to choosing an appropriate antidepressant, the clinician has to check the lipit profiles and blood glucose of these patients on a regular basis. Most importantly, regular physical exercise, which has several positive effects on weight gain, serum cholesterol levels, blood pressure and type-II diabetes, needs to be emphasized as a component of treatment.The study comprised 17 male, 53 female, total 70 depressive disorder, panic disorder, obsessive compulsive disorder, generalized anxiety disordered patients treated with antidepressants who had applied to Firat University Firat Medical Center Department of Psychiatry as out patients and had been diagnosed according to the criteria of DSM-IV. The patients were administered the sociodemographical data form, HAS, HDS, Y-BOCS and SCID. In the patients who were met the study criteria, glucose, triglyceride, cholesterole, and subtypes levels were obtained.In our study MS frequency was %32,8 in total patient group; the highest MS frequency was found in clomipramine (% 50), paroxetine (%40), venlafaxine (%40), panic disorder (% 42,8), obsessive compulsive disorder (%40) groups. Further study is needed to clarify this subject.
The prevalence of metabolic syndrome in psychiatric patients with different diagnoses who use antidepressant medication
Keywords: Psikiyatri