Eliptik delikli termoplastik tabakalı kompozit levhalarda plastik gerilme analizi - Orçen, Gurbet; Gür, Mustafa; Solmaz, M. Yavuz (My University, 2009)
Bu çalışmada, ortasında eliptik delik bulunan termoplastik (Polyvinyl Chloride) tabakalı kompozit levhalarda plastik bölgelerin yayılışı ve gerilme analizi yapılmıştır. Dokuma şeklinde çelik fiber takviyeli kompozit levhalar $[\\teta^0/-\\teta^0]_2$ simetrik olarak birleştirilmiş dört ortotropik tabakadan meydana gelmiştir. Levhalara düşey doğrultuda üniform yükleme yapılmıştır. Yükleme, seçilen her takviye açısı için levhanın akma noktasından başlayarak 0.0001 MPa’lık artışlarla 25, 50, 75 ve 100 iterasyonda gerçekleşmiştir. Yükleme adımlarına ve farklı takviye açılarına göre, kompozit plakta meydana gelen plastik gerilmelerin değerleri sonlu elemanlar metoduyla elde edilmiştir. Kompozit plakta plastik bölgeler alt ve üst yüzeylerde meydana gelmiş, ara yüzeylerde oluşmamıştır. Ara tabakalardaki gerilme bileşenlerinin alt ve üst yüzeylerdekilerden daha düşük değerlerde olduğu görülmüştür. İterasyon sayısına bağlı olarak plastik gerilme bileşenlerinde artış gözlenmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kompozitler