Seed fatty acid amounts of some Salvia L. taxa in Elazig - Kurşat, Murat; Sarı, Aysel; Civelek, Şemsettin; Emre, İrfan; Yılmaz, Ökkeş (My University, 2013)
Fatty acid amounts in mature seeds of thirteen Salvia L. taxa were determined by using gas chromatography in this study. Palmitic acid (C 16:0; 4.2-11.7 %) was major saturated fatty acid among in the studied Salvia species. Results of present study indicated that the seed oils of studied Salvia L. taxa have oleic acid (C 18:1 n-9), linoleic acid (C18:2 n-6) and linolenic acid (C 18:3 n-3) as unsaturated major fatty acids. The highest oleic acid (C 18:1 n-9) amount is found in S. tricholoda Bentham (30.7 %) but it is found at the lowest level in S. verticillata L. subsp. verticillata (11.3 %). Also, linoleic acid (C 18:2 n-6) amount was highest in S. euphratica var. leicaliyeina (60.4 %) but it was found at the lowest levels in S. aethiopis (12.1 %). However, linolenic acid (C18:3 n-3) amount of the Salvia L. seeds studied showed the greatest variation (0.5-57.8 %). As a result, present study determined that Salvia L. species had the highest unsaturated fatty acid amounts (81.5-94.4 %) and low saturated fatty acid amounts (5.8-18.3 %).

Bu çalışmada, on üç Salvia L. taksonu tohumlarındaki yağ asidi miktarları gaz kromatografisi kullanılarak tespit edildi. Çalışılan Salvia türleri arasında palmitik asit (C:16 0; % 4.2-11.7) başlıca doymuş yağ asididir. Bu çalışmanın sonuçları çalışılan Salvia L. taksonlarının tohumlarında major doymamış yağ asitleri olarak oleik asit (C 18: 1 n-9), linoleik asit (C 18: 2 n-6) ve linolenik asitin (C 18: 3 n-3) olduğunu göstermiştir. En yüksek oleik asit (C 18: 1 n-9) miktarı S. tricholoda Bentham’da (% 30.7) iken en düşük oleik asit miktarı S. verticillata L. subsp. verticillata’da (% 11.3) bulunmuştur. Ayrıca, linoleik asit (C 18:2 n-6) miktarı en yüksek oranda S. euphratica var. leicaliyeina (% 60.4)’da bulunurken en düşük oranda ise S. aethiopis (12.1 %)’te bulunmuştur. Bununla birlikte çalışılan Salvia tohumlarının linolenik asit (C18:3 n-3) miktarları büyük varyasyon göstermiştir (% 0.5-57.8). Sonuç olarak bu çalışma Salvia L. türlerinin yüksek oranda doymamış yağ asidi miktarına (% 81.5-94.4) ve düşük oranda doymuş yağ asidi miktarına (% 5.8-18.3) sahip olduklarını belirlemiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gas chromatography; Salvia L.; Saturated fatty acids; Unsaturated fatty acids; Gaz kromatografisi; Doymuş yağ asitleri; Doymamış yağ asitleri