Kanatlı hayvan etlerinde et orijininin random amplified polymorphic DNA (RAPD) yöntemiyle tespiti - Arslan, Ali; İlhak, O. İrfan; Bozkurt, Ö. Pelin; Seker, Pınar (My University, 2004)
Bu çalışmada, 2 farklı, 10 bazlık oligonükleotid primer (primer 1- CAA TCG CCG T, Primer 2- CCA CAG CAG T) kullanılarak, Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) yöntemiyle 8 farklı tür kanatlı hayvan etinde (tavuk, hindi, martı, devekuşu, ördek, kaz, bıldırcın, keklik) tür tespiti yapıldı. PCR işlemi 94 °C'de 45 sn, 36 °C 'de 45 sn, 72 °C 'de 60 sn olmak üzere toplam 45'siklusta gerçekleştirildi. Sonuç olarak, RAPD yöntemi ile kanatlı hayvan etlerinde tür tespitinin yapılabileceği, böylece et türlerinin orijini tespit edilerek tüketicinin aldatılması engelleneceği gibi toplumun tüketmediği hayvan etlerinin daha kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde saptanabileceği tespit edildi.
Keywords: Kanatlı eti; rastgele çoğaltılmış polimorfik DNA; tanı teknikleri; türler; hindi eti; ördek eti; kaz eti; tavuk eti