İntestinal amebiasis: Olguların retrospektif değerlendirilmesi - Demirdağ, Kutbettin; Kaplan, Mustafa; Özden, Mehmet; Kalkan, Ahmet (My University, 2003)
Bu çalışmada 1 Temmuz 1999-1 Temmuz 2001 tarihleri arasında kliniğimizde akut intestinal amebiasis tanısı ile izlenen olguların epidemiyolojik özellikleri, yakınmaları, fizik bakıları ve sağaltımları yönünden retrospektif olarak irdelenmesi amaçlanmıştır. Olguların en sık Temmuz ve Ağustos aylarında görüldüğü ve %65'inin şehirde oturduğu görülmektedir. Olguların tamamında ishal bulunurken, ishalin %60'ında kanlı, %60'ında mukuslu olduğu ve %<52.5'inde tenezm saptanmıştır. Olguların tamamında karın ağrısı bulunurken %32.5'inde ateş, %72.5'inde bulantı ve %47.5'inde kusma okluğu belirlenmiştir. Tedavilerinde metronidazol, ornidazol veya bunlardan birisi ile kombine olarak tetrasiklin kullanılmıştır. Klinik iyileşme 2-6 (3±1) günde oluşurken mikroskobik iyileşme 3-8 (5±2) günde sağlanmıştır. Metronidazol + tetrasiklin uygulananlarda daha kısa sürede klinik ve mikroskobik iyileşme görülmüştür.
Keywords: Metronidazol; Epidemiyoloji; Geriyedönük çalışma; Dizanteri; amebik; Tetrasiklinler; Ornidazol; İshal