İNCE DANELİ ZEMİNLERİN SERBEST BASINÇ DAYANIMININ İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIMLA BELİRLENMESİ - Aksoy, Hüseyin Suha (My University, 2017)
Zeminin serbest basınç dayanımı, taşıma gücü, stabilite gibi hesaplarda sıklıkla kullanılan ve pek çok değişkene bağlı olan bir değerdir. Pek çok araştırmacı ince daneli zeminlerin serbest basınç dayanımını amprik formüllerle tahmin etmeye çalışmıştır. Ancak serbest basınç dayanımı, tahmini oldukça zor bir büyüklüktür. Bu çalışmada laboratuvarda yapılmış serbest basınç deneyi ve endeks deneyleri sonuçlarının istatistiksel analizi yapılmış ve aralarındaki ilişkiler, regresyon analizi yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan regresyon analizi neticesinde, zeminin endeks özellikleri ile zeminin serbest basınç dayanımı arasındaki ilişki belirlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji