KIRSAL BÖLGEDE ÇALIŞAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN DERSİNE KARŞI TUTUMLARI VE KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLARIN İNCELENMESİ (ŞANLIURFA İLİ KIRSAL BÖLGE ÖRNEĞİ) - YAŞAR, ADNAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa kırsal bölgelerde görev yapan sınıf öğretmenlerinin Beden Eğitimi ve Oyun dersine karşı tutumlarının ve karşılaştığı zorlukların farklı açıdan incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 6527 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemin belirlenmesinde ise ilçe okullarında görev yapan rasgele örnekleme yöntemiyle seçilecek olan evreni temsil edecek sınıf öğretmenlerine (n=857) gönüllük esasına bağlı olarak ulaşılmıştır. Çalışmada Yıldız tarafından (2010) geliştirilen 23 sorudan oluşan 5'li Likert türü "Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği" (SÖBEDTÖ) ve 21 maddeden oluşan ve 5'li Likert tipi "Sınıf Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersi Problem Ölçeği" (SÖBEDPÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre öğretmenlerin beden eğitimi ve oyun dersine yönelik olumlu bir tutum sergilediği görülmekte olup beden eğitimi ve oyun dersinin alt boyutları incelendiğinde ise işlevsel boyutta yüksek, duygusal boyutta ise en düşük ortalama elde edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi ve oyun dersinde karşılaştıkları problemler ile ilgili çok ciddi sorunlar yaşamadığı fakat dersi işleme noktasında öğretmenlerin eksik olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin mesleki yeterlilik boyutunun orta düzeyde bir ortalamaya sahip olduğu, öğretmen yeterliliklerinde de ortaya düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Problem boyutlarından olan öğrenci boyutunda ise en düşük ortalama tespit edilmiş olup öğretmenlerin karşılaştığı problemlerin çoğunun öğrenci kaynaklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Veli boyutunun ortalama üzerinde bir skora sahip olduğu imkân boyutunun ise en yüksek ortalamaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Kadın sınıf öğretmenlerin erkek sınıf öğretmenlere göre hem veli boyutunda hem de genel anlamda daha fazla problem yaşadığı tespit edilmiştir. Halfeti ilçesinde görev yapan sınıf öğretmenleri beden eğitimi ve oyun dersinin işlenişe yönelik olumlu tutum sergilerken, Hilvan ilçesinde görev yapan öğretmenlerin tutumunun ise daha olumsuz olduğu saptanmıştır. Mesleki tecrübe attıkça öğretmenlerin beden eğitimi ve oyun dersine yönelik tutumlarının daha olumlu hale geldiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin beden eğitimi ve oyuna dersine karşı tutumlarının olumlu olduğu, karşılaştıkları problemlerin en önemli unsurunun ise mesleki yeterlilik ve imkân boyutunda olduğu görülmektedir.

Today, when the roles of the learner and the teacher are changing, the Physical Education and Game course is not far from this context. The Physical Education and Game course is updated in this direction in accordance with the changing conditions and opportunities. As a result of the developing conditions, classroom teachers working in rural areas are disadvantaged in the opportunity and implementation phase. The inadequacy of the areas where the Physical Education and Game course will be held and the lack or absence of the materials necessary for the teaching of this course also affect the teachers' teaching of this course. The aim of this study is to examine the attitudes of classroom teachers working in rural areas of Şanlıurfa towards Physical Education and Game course and the difficulties they face from different perspectives. In this study, relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The population of the study consists of 6527 classroom teachers working in Şanlıurfa Provincial Directorate of National Education. In determining the sample, classroom teachers (n=857) who will represent the universe to be selected by random sampling method working in district schools were reached on the basis of volunteerism. In the study, the 5-point Likert-type 'Classroom Teachers' Attitude Scale for Physical Education Lesson' (SÖBEDTÖ) consisting of 23 questions and the 5-point Likert-type "Classroom Teachers" Problem Scale for Physical Education Lesson' (SÖBEDPÖ) consisting of 21 items developed by Yıldız (2010) were used. The result obtained as a result of the research is that positive attitudes are exhibited towards physical education and game depth, storage in physical education and game depth is high in the functional dimension and has the lowest average in the emotional dimension. While they experience very serious problems in the problems they encounter in physical education and game depth in the classroom, it is seen that there are deficiencies in the lesson processing processes. It has been determined that the teachers' competence levels are at a medium level and that teacher competencies can be revealed. Student processes, which are among the problem dimensions, are at the lowest determined average and this result has been reached because the majority of the problems encountered consist of students. It has been determined that the parent crisis dimension is above the average and the opportunity tension has the highest average. It has been determined that female class teachers experience more problems than male class teachers, both by parents and in general. While class teachers working in Halfeti district exhibit positive attitudes towards physical education and game depth, it has been determined that the recovery process is more negative in Hilvan district. It has been determined that attitudes towards physical education and game depth have become more positive with the steps taken with professional experience. As a result, it is seen that their attitudes towards physical education and detailed strategy are positive, and the most important elements of the problems they encounter are the competence and opportunity dimensions.
The attitudes of classroom teachers working in rural areas towards physical education and game lesson and the examination of the difficulties they face (Şanlıurfa province rural region case study
Keywords: Spor