ABD, AVRUPA VE TÜRKİYE MERKEZLİ KİTLESEL AÇIK ÇEVRİMİÇİ DERSLERİN YAPISAL OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI - Yürük, Süleyman E.; Karaman, Selçuk; Yilmaz, Rabia (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı ABD, Avrupa ve Türkiye merkezli Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerin (KAÇD)yapısal olarak karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda belirtilen bölgelerin her birinden ikişersağlayıcı olmak üzere toplam altı KAÇD sağlayıcısı seçilmiş ve bunlardan sayısal, sözel vebilgisayar bilimleri alanından birer ders olmak üzere toplam 18 ders belirlenerek kullanılanmateryal, ortam, etkinlik türü, yapılandırma, katılım türü, zamanlama ve değerlendirmeetkinliklerine göre incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden dokuman analiziyaklaşımı kullanılarak KAÇD’ların sunduğu dersler üzerinde betimsel analiz yapılmıştır.Bulgular incelendiğinde en çok kullanılan materyalin video ve metinler olduğu, animasyon vesimülasyonlara ise çok az yer verildiği görülmüştür. En yaygın içerik platformunun KAÇD’larınkendi yapılandırdıkları bağımsız ortam ve forumlar olduğu, bununla beraber wikilere çok azyer verildiği bulunmuştur. Etkinliklerin izleme, okuma ve alıştırma ağırlıklı olduğu, bununlaberaber tüm KAÇD’ların bireysel ilerlemeye yönelik katı şekilde yapılandırılmış olduğu tespitedilmiştir. İncelenen tüm derslerin eşzamansız boyuta sahip olmakla beraber çok azınıneşzamanlı derslere yer verdiği görülmüştür. Değerlendirme boyutunda ise en çok kullanılanyöntemin çoktan seçme ve kısa cevaplı sorular olduğu görülmüştür. Konu alanına göre çokbüyük farklılıklar göstermeyen KAÇD’lar, bölge bazında incelendiğinde Türkiye merkezliKAÇD’ların ABD ve Avrupa merkezli KAÇD’lara göre bazı eksikliklere ve kültürel anlamdafarklara sahip olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları