ERZURUM İLİ MAFYA TİPİ SUÇ ÖRGÜTLERİNİN YAPISI VE YASADIŞI FAALİYETLERİ - Karakaya, Musa (Fırat University, 2015)
Suçun örgütlü olarak işlenmesi suçta profesyonelleşmeyi göstermektedir. Suç örgütlerinin ortak özelliklerinin çıkarılarak genel bir örgüt profilinin ortaya konması ise bir suçla mücadele yöntemidir. Bu çalışma “mafya” sözcüğüyle anlatılan ekonomik çıkar sağlama amaçlı suç örgütlerine ilişkin olarak yapılan bölgesel bir çalışmadır. Çalışmanın amacı, Erzurum ilinde “cebir ve tehdit” kullanan suç örgütlerinin yapısı, faaliyetleri, örgüt üyesi özelliklerinin tespitidir. Bu kapsamda çalışmada Erzurum ilinde 2007-2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen altı farklı suç örgütü yapısı incelenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde Erzurum suç örgütü yöneticilerinin aile üyelerinden oluştuğu, aile büyüğünün liderliğinde faaliyet yürüttüğü ve yürüttükleri yasadışı ekonomik faaliyetleri kolaylaştırmak için şiddet içerikli suçları işledikleri görülmüştür.