ARŞiV BELGELERiNE GÖRE ERMENi DiN ADAMLARININ SiYASi FAALiYETLERiNDEN BAZI ÖRNEKLER - Kılıç, Davut (Fırat University, 2007)
İstanbul Eaneni Patrikhanesi XIX. yüzyılın ilk çeyreğinden XX. yüzyılın ilk çeyreğine kadar zor bir dönem geçirdi. Eaneni din adamları dağılan Eaneni toplumunu topl~mak ve cemaat içerisindeki çözülmeyi durduanak için o tarihlerde Avrupa' da gündemde olan milliyetçilik cereyanlarından esinlenerek, bir anlamda laik ve ulusalcı ideolojiyi gelişen şartlar içerisinde benimsernek durumunda kaldığından Eaneni milliyetçiliğine yöneldi. Bu düşünce ilk defa Patrik Hırimyan zamarıında İstanbul Eaneni Patrikhanesine girdi. Özellikle Hırimyan'dan, Patrik İzmirliyan dönemine gelinceye kadar dinin yaptının gücünü ve dini kurumların geniş imkanlarını kullanan ihtilalci din adamlannın faaliyetleri, Eaneni toplumu içerisinde zirveye çıkmıştır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları