KORONER ARTER HASTALIĞI OLAN OLGULARDA KAROTİS ARTER HASTALIĞI BULUNMA SIKLIĞININ POWER DOPPLER US İLE ARAŞTIRILMASI - ALTINSOY, HASAN BAKİ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Koroner anjiografi ile koroner arter hastalığı saptanan olgularda, karotis arter hastalığı yönünden power Doppler ultrasonografi araştırması yapılmış, karotis lezyonlarının sıklığı ve oluşan hemodinamik değişim dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Koroner anjiografi ile koroner arter stenozu saptanan, yaşları 36-80 arasında değişen 66'sı erkek 16'sı kadın 82 olgunun karotis arterleri power Doppler ultrasonografi ile incelendi. Tespit edilen darlık derecelerine göre hastalar gruplandırıldı ve sonuçlar istatistiksel değerlendirmeye alındı. İncelemeler Toshiba SSA-770A Aplio 80 (Toshiba, Tokyo, Japonya) power Doppler US cihazı ile 6.2 - 8.4 MHz lineer transduser kullanılarak yapılmıştır. Hastalar supin pozisyonda, baş kontralateral yöne çevrilerek muayene edilmiştir. Her iki tarafta inceleme klavikulaların hemen üstünden başlanıp transduser kraniyal yönde hareket ettirilerek CCA, İCA; ECA ve VA'ler incelenmiştir, incelemeye real time gri skala ile başlanıp aksiyal ve sagital planda inceleme yapılmış, ardından power Doppler US ile devam edilmiş, son olarak spektral ölçümler alınmıştır. Olguların 30 unda ( % 36.6 ) karotis incelemesi normaldi. 39'unda (% 47.6) karotid sisteminde ( CCA, İCA ) minimal hemodinamik değişiklik oluşturan plak varlığı mevcuttu. 9 olguda ( % 10.9 ) orta derecede hemodinamik değişiklik meydana getiren darlık bulguları, 3 hastada (% 3.7) önemli hemodinamik değişiklik oluşturan darlık bulguları, 1 hastada (% 1.2) total oklüzyon bulguları tespit edildi. Olguların 18 inde ( % 22 ) tek damar koroner arter hastalığı, 28'inde ( %34.1 ) iki damar koroner arter hastalığı, 29'unda ( % 35.4 ) üç damar koroner arter hastalığı, 7 hastada (% 8.5 ) dört damar hastalığı mevcuttu. Yaş ortalamasının artmasıyla birlikte karotis arter hastalığı oranının da arttığı izlendi. Koroner arter hastalığının varlık derecesi ile karotis arter hastalığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Bu çalışmada elde ettiğimiz sonuçlara göre koroner arter hastalığı olan ve revaskülarizasyon planlanan hastalarda prognozu etkileyen stroke gibi önemli komplikasyonların önlenmesi açısından karotis arterlerininpreoperatif dönemde power Doppler ile incelenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Anahtar kelimeler: Koroner arterler, Power Doppler, Karotid arter hastalığı fi'

Power Doppler ultrasonography examination was performed and it was tried to determine the incidence of carotid lesions and the degree of hemodynamic changes in cases that coronary artery disease was detected by coronary angiography. Carotid arteries of 82 cases, 66 males and 16 females, aged from 36 to 80 years that coronary artery disease was detected by coronary angiography were examined by power Doppler ultrasonography. Patients were grouped on the basis of stenosis degree and results were evaluated statistically. Examinations were performed with color Doppler scanner SSA-770 Aplio 80 (Toshiba, Tokyo, Japan) with a linear multifrequency 6.2- to 8.4- MHz transducer. Patients were examined at supine position by rotating the head to contralateral side. Bilateral CCA, ICA, ECA and VAs were examined by starting from just above the claviculas and then moving the tansducer cranially. After axial and sagittal real-time gray-scale US examinations were done, spectral analyses were obtained by power Doppler US. Carotid arteries were normal in 30 cases (36.6%). Existance of plaque leading to minimal hemodynamic changes was noted in carotid system ( CCA, ICA ) of 39 cases ( 47.6 % ). There were stenosis findings leading to moderate degree of hemodynamic changes in 9 patients ( 10.9 % ), stenosis findings leading to significant hemodynamic changes in 3 patients ( 3.7 % ), total occlusion findings in 1 patient ( 1.2 % ). There were one vessel coronary artery disease in 18 patients ( 22 % ), two vessels coronary artery disease in 28 patients ( 34.1 % ), four vessels coronary artery disease in 7 patients ( 8.5 % ). It was noted that incidence of carotid artery disease increased with the increase in mean age. Statistically significant correlation was found between the severity of the coronary artery disease and carotid artery disease.On the basis of the results of this study, we suggest that carotid arteries must be examined by power Doppler US during preoperative period in order to prevent important complications like stroke that influence the prognosis in patients with coronary artery disease that revascularization is planned. Keywords : Coronery artery, Power Doppler, Carotid artery disease
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine