Retensiyo sekundinarumlu ineklerde serum ALP, ALT ve AST düzeyleri - Akar, Yaşar; Erişir, Mine; Yüksel, Murat; Kaynar, Özgür (My University, 2004)
Bu çalışmada, retensiyo sekundinarumlu (RS) ineklerin serum Alkaline Phosphotase (ALP), Alanine Transaminase (ALT) ve Aspartate Transaminase (AST) düzeyleri ölçülerek, RS ile bu enzimlerin aktivitesi arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışmada, çeşitli yaş ve ırklardan 10'u RS'lu, 10'u yavru zarlarını atan kontrol olmak üzere, toplam 20 inek materyal olarak kullanıldı. İneklerin kan serumu ALP, ALT ve AST düzeyleri spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. İneklerin serum ALP ve ALT seviyeleri yönüyle, RS'lu ve olmayan inekler arasında farklılık (RS-ALP: 15.82, K-ALP: 19.81 / RS-ALT: 5.47, K-ALT: 5.76 IU/L) bulunmadı. Seram AST değerleri RS'lularda 19.38, kontrollerde 14.77 IU/L olup (P<0.05), bu enzimin aktivitesinin arttığı belirlendi.
Keywords: Enzim aktivitesi; plasenta retensiyonu; alanin aminotransferaz; aspartat aminotransferaz; alkalin fosfotaz; inek; serum