MESANE KANSER TANISINDA KULLANILAN NONİNVAZİV METODLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE TÜMÖR BELİRLEYİCİLERİN TÜMÖR EVRE VE PROGNOZU İLE İLİŞKİSİ - ERTÜRK, ERGİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
l.OZET Mesane kanserlerinin yaklaşık %90'ı transizyonel hücreli karsinomdur. Transizyonel hücreli karsinom (TCC) erkeklerde en sık görülen kanserler arasında dördüncü sırada yer alır. Kadınlarda ise sekizinci en sık görülen kanserdir. Sistoskopi ideal tümör belirleyicilerin olmaması sebebiyle mesane kanseri tanısında ve izlenmesinde altın standart olmaya devam etmektedir. İnvaziv bir girişimdir ve hasta konforunun her zaman iyi olmadığı gözlenmektedir. Sistoskopiye alternatif veya sistoskopik tanı güçlüklerini aşmada yardımcı olabilecek tanı metodları üzerinde çalışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı mesane kanser tanı ve izleminde araştırılan noninvaziv metodların aynı hasta grubunda kullanılarak karşılaştırılması ile sistoskopiye alternatif veya yardımcı olabilecek noninvaziv, sensitivite, spesifısitesi ve tanı doğruluğu yüksek kolay uygulanabilir bir metodun araştırılmasıdır. Çalışmaya toplam 100 sistoskopi uygulanan 89 hasta alındı. İdrar sitolojisi, barbotage sitolojisi, idrar örneklerinde NMP22 tesbiti, barbotage sıvısından hazırlanan örneklerde p53, bcl-2 immunohistokimyasal boyanması ve FISH yöntemi ile kromozom 1,9, 17 aberasyon belirlenmesinin sonuçları değerlendirildi. Karşılaştırılan testler arasında sensitivitesi en yüksek test FISH yöntemi ile kromozom 7, 9, 17 için aberasyon tesbiti (%92.30, %100, %100), spesifısitesi en yüksek test ise p53 (+) immunohistokimyasal boyanması (%100) olarak belirlendi. PPV açısından P53 (+) immunohistokimyasal boyanması (%100), NPV açısındanise FISH yöntemi ile kromozom 1,9, 17 için aberasyon tesbiti (%94, %100, %100) en yüksek değerlerdedir. FISH yöntemi ile kromozomal aberasyonların tesbiti mesane kanseri için yüksek sensitivite ve spesifısite değerlerine sahiptir ve mesane kanser tanısında gelecek vadeden noninvaziv bir metoddur. Testin p53 ve bcl-2 immunohistokimyasal boyanması ile birlikte kullanılması prognostik değerini yükseltmektedir. Anahtar Kelimeler : Mesane kanseri, sitoloji, NMP22, p53, bcl-2, FISH.

More than 90% of bladder cancers are transitional cell carcinomas. Transitional cell carcinomas of the bladder is the fourth most common cancer in men and the eighth in women. Because of the lack of the ideal tumor marker, cystoscopy remains the gold standart for detecting and following the bladder cancer. Cystoscopy is an invasive procedur which may have a discomfort condition for patients. A diagnostic method which will be alternative for cystoscopy or helper for the diagnostic difficulties, has been investigated. The aim of the study is comparison of the noninvasive methods using for detecting transitional cell carcinomas according to diagnostic accuracy, in the same patients group and investigate more sensitive, specifitive and easy performable test. A total of 89 patients were enrolled in this study and a total of 100 cystoscopy were performed. The results of voided urine cytology, bladder barbotage cytology, NMP22 assey, p53 and bcl-2 immunohistochemical staining and chromosomal numerical aberrations of exfoliated cells in the barbotage detected by fluorescence in situ hybridization (FISH) were evaluated. Detection of chromosomal numerical aberrations of exfoliated cells in the barbotage by FISH was the most sensitive (%92.30, %100, %100) test and have a IX. YOKSHCÖ?RKTİhî KUBWhigh negative predictive value. Immunohistochemical staining of p53 was the most specificitive (%100) test and have a high positive predictive value. FISH analysis of barbotage is characterized by a high sensitivity and specificity for bladder cancer and is a promising noninvasive method for the diagnosis of bladder cancer. When FISH analysis is used with immunohistochemical staining of p53 and bcl-2, prognostic value of them is increased. Key words : Bladder cancer, cytolgy, NMP22, p53, bcl-2, FISH.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology