Hippoterapi ve Terapide Kullanılan Atların Özellikleri - Köseman, Abdurrahman; Seker, Ibrahim (My University, 2015)
Bu derlemede zihinsel ve bedensel engeli bulunan bireylerde bir tedavi yöntemi olarak uygulanan hippoterapi ve bu amaçla kullanılan atların özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Kısaca \"bir at yardımıyla tedavi\" anlamına gelen hippoterapi, neuro-fizyolojik bir etki mekanizmasına sahiptir. En çok algılama, konuşma, iletişim ve sosyal davranış ile psikomotor problemi olanlarda uygulanan hippoterapi, hastaların toplumsal entegrasyonuna sağladığı faydalardan dolayı da tercih edilmektedir. Bu yöntem, atın vücut sıcaklığı ve ritmik hareketlerinin hastanın lokomotor ve merkezi sinir sistemi üzerinde oluşturduğu iyileştirici etkilerden yararlanılarak uygulanmaktadır. Bedensel ve zihinsel engelli bireylerin atla terapisinde; eğitilmiş ve bilgili bir ekibin varlığı kadar amaca uygun ve nitelikli bir hippoterapi atının varlığı da büyük önem taşımaktadır. Amaca uygun hippoterapi atları, beden yapısı ve ruhsal-davranışsal özellikleri dikkate alınarak tespit edilmektedir.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Veterinerlik