FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ YENİDOĞAN İŞİTME TARAMA SONUÇLARI - IBRAHIM, ABDULLAHI DAMAGUM (Fırat Üniveristesi, 2017)
Yenidoğan işitme taraması (YEDİT) yenidoğan tüm bebeklerin işitme kayıplarının erken saptanmasını amaçlayan bir programdır. Dünyada konjenital bilateral işitme kaybının görülme sıklığını yaklaşık 1-3/1000, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde %2-4 olduğunu gösterilmektedir. Türkiye'de ise bu oran 2.2/1000'dir. Konjenital işitme kaybının çocuklarda konuşma gelişimi, dil edinimi, psikososyal ve bilişsel beceriler üzerine olumsuz etkileri görülmektedir. Ancak yapılan birçok çalışmada, erken teşhis ve müdahalenin konjenital işitme bozukluğunda olumlu değişiklikler meydana getirdiği bildirilmiştir. Bebeklerin işitme kaybı üç aydan önce tanımlanmalı ve altı aydan önce müdahale edilmelidir. Bu çalışma, 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Kliniği Odyoloji Ünitesinde yapıldı. Otoakustik emisyon, otomatik işitsel beyin sapı cevapları, klinik işitsel beyin sapı cevapları ve ilk testte başarısız olanlar takip edildi. Toplam 2430 bebek çalışmaya dahil edildi, 1269 (%52.2) erkek ve 1161 (%47.7) kız bebek tarandı. Taranan 2430 yenidoğan bebeğin 1435'i (%59) sağlıklı yenidoğan ve 995'i (%40.9) yüksek riskli yenidoğandı. Çalışmamızda 48 (%1,9) bebekte sensörinöral işitme kaybı belirlendi. İşitme kaybı tanısı alan bebeklerin 8'inde tek taraflı, 40'ında bilateral sensorinöral işitme kaybı vardı. Hafif derece ve unilateral sensörinöral işitme kaybı olduğu belirlenen 17 yenidoğana sadece takip önerildi. Orta, ileri ve çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı tespit edilen 31 bebeğin hepsine işitme cihazı kullanmaları önerildi. Çalışmada işitme cihazı önerme yaş ortalaması 7 aydı. İşitme cihazı önerilen 31 bebeğin 6'sına koklear implant yapıldı. Bebeklerin 2'si koklear implant için uygun olduğu tespit edilip ve ameliyat için tarih verildi ve 3'ü koklear implant ameliyatı için uygun bulunmadı. Çalışmamız sonucunda, hiperbilirubinemi, ailede işitme kaybı öyküsü, akraba evliliği, prematürite ve düşük doğum kilosu olanların işitme kaybı açısından önemli risk altında olduğu görüldü. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, işitme kaybı, işitme taraması

Newborn hearing screening is a program aimed to screen the hearing of all infants at early stage of birth. The statistical incidence of congenital bilateral hearing loss is approximately 1-3/1000 in well baby population, and 2-4/100 in the neonatal intensive care unit population. In Turkey the rates are (2.2/100) for national newborn hearing screening program. Congenital hearing impairment has adverse effects on speech development, language acquisition, psychosocial, and cognitive skills in children. But several studies reported that early diagnosis and intervention could bring about positive changes to the negative factors of congenital hearing impairment in the children. All infants with hearing impairment are to be identify before three months of age, and intervened before six months of age. The study was done between January 1, 2013 and December 31, 2015 at the audiology unit, Ear, Nose and Throat Diseases department of Firat university hospital. Otoacoustic emission, automated auditory brainstem responses, clinical auditory brainstem responses and follow-up tests to those failed the initial test were performed. The total 2430 newborns, in which 1269 (52.2%) males and 1161 (47.7%) females were screened. Of 2430 screened newborns, 1435 (59%) were healthy newborns, and 995 (40.9%) were high risk newborns. And 48 (1.9%) newborns were evaluated with hearing impairement, in which 8 unilateral and 40 bilateral sensorinoral hearing loss. Mild and unilateral sensorineural hearing loss were identified in 17 newborns who were only recommended to follow. The 31 infants found with moderate, severe and profound sensorinoral hearing loss were all recommended for hearing aid fittings and the mean age estimated for hearing aids fit was 7 months. Of 31 hearing aids infants 6 received cochlear implant and 2 were found suitable for cochlear implant, and date was given for their surgery. While 3 newborns were found not suitable for cochlear implants. In conclusion, hyperbilirubinemia, family history, consanguineous marriage, prematurity and low birth rate are found to be significant causes and risk factors of hearing loss among the newborns in our study. Keywords: Newborn, hearing loss, hearing screening
Firat University hospital newborn hearing screening results
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz