MİGRENDE UYARILMIŞ İŞİTSEL BEYİNSAPI POTANSİYELLERİ - BULUT, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Migrende, elektroizyolojik yöntemlerde birtakım değişikliklerin tespit edilmesi, özellikle tanı yönünden objektif laboratuvar testlerinin gündeme gelmesine neden olmuştur. İşitsel bir uyarana karşı beyinsapı yapılarından elde edilen elektriksel potansiyel cevapların değerlendirilmesi temeline dayanan BERA (Brainstem Evoked Respons Audiometry), bu amaçlarla nörolojik kullanıma giren noninvazif ve güvenilir bir yöntemdir. Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne başağrısı yakınması ile müracaat eden, migren tanısı konulan ve son 3 aydır herhangi bir prof laktik tedavi almayan bir grup hasta ve kontrol grubundan elde edilen BAEP verileri karşılaştırıldı. Çalışma grubu ayrıca subgruplara ayrılarak aralarında değerlendirme yapıldı. Tüm çalışma grubunda kontrol grubuna oranla bazı absolü ve IPL farklarında anlamlı uzama tespit edildi. Subgruplar arasında ise latensi ve iatensi farklarının; auralı subgrubunda aurasızdan, bilateral ağrılı subgrubunda unilateral ağrılıdan, ayda 4'ten fazla atak geçiren subgrubunda ayda 4'ten az atak geçirenden ve hastalık süresi 5 yıldan fazla olan subgrubunda ise hastalık süresi 5 yıldan az olan subgrubuna göre anlamlı düzeylerde uzama olduğu gözlendi. Elde edilen verilerle, BERA nın migren tanısı, takibi ve oluşturduğu beyinsapı hasarının tespiti açısından yeni, güvenilir, noninvaziv ve objektif bir yardımcı tanı yöntemi olabileceği sonucuna varıldı. 53
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology