ORTAOKUL ALTINCI SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇARPANLAR VE KATLAR KONUSUNDAKİ BİLGİ OLUŞTURMA SÜREÇLERİNİN RBC+C MODELİ İLE İNCELENMESİ - BAYRAKTAR, FULYA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmadaki amaç, önceden planlanmış bir öğrenme ortamında altıncı sınıf öğrencileri için çarpanlar ve katlar konusu ile ilgili bilgi oluşturma kademelerinin RBC+C soyutlama modeli ile incelenmesidir. Çalışma grubu olarak, araştırmacının görev aldığı devlet okulunda öğrenim gören altıncı sınıf öğrencilerinden on kişi seçilmiştir. Bilgi oluşturma süreci, nitel araştırma yöntemlerinden, yorumlayıcı yaklaşımı temel alan öğretim deneyi yöntemi ile incelenmiştir. Seçilen bu öğrencilerin çarpanlar ve katlar konusunda öğrenme süreçleri tanıma, kullanma, oluşturma şeklinde bilişsel basamaklara göre değerlendirilmiştir. Pekiştirme aşamasına, ortaokul düzeyindeki öğrenciler bilişsel olarak uygun görülmediği için yer verilmemiştir. Araştırmacı tarafından belirtilen bilişsel basamaklar kapsamında bir uygulama testi veri toplama aracı olarak hazırlanmıştır. Araştırmada sonuç olarak, uygulama sırasında öğrencilerin bilgiyi oluşturma süreçlerinin derinlemesine incelenmesinin, öğrencilerin bilgiyi yapılandırmalarına ve çarpan-kat bilgisini oluşturma sırasında hangi süreçte ya da kavramda zorlandıklarının anlaşılmasına fırsat vermiştir. Öğrencilerin kavramları anlamlandırmakta başlangıçta zorlandıkları, ancak çarpan-kat kavramlarını etkinlik sonunda yapılandırabildikleri gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Çarpan, Kat, Bölünebilme, RBC+C Modeli

The aim of this study is to examine the processes of creating multiplier and multiplier knowledge of 6th grade students in a designed learning environment with the RBC + C abstraction model. The working group consists of ten sixth grade students studying in a public secondary school. The process of creating knowledge was examined through the method of teaching experiments, which is based on the interpretive approach, which is one of the qualitative research methods. Students' processes of reaching multiplier and multiplier information were evaluated the cognitive action steps of recognizing, using and creating. In the reinforcement phase was not included students at secondary school level because they were not considered cognitively appropriate. As a data collection tool, the application test was prepared by researchers as part of each action step. As a result of the study, it was observed that students structured the concepts of multipliers and multiples at the end of the activity. Keywords: Multiplier, Multiples, Dividing, RBC+C Model
Examining the information creation processes of secondary school sixth grade students with RBC+C Model
Keywords: Eğitim ve Öğretim