Kur’an’da Peygamberlere Destek Verenlerin Ortak Özellikleri - Eren, Cafer (Fırat University, 2024)
Hz. Adem’den son peygamber, Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberlere Allah tarafından gönderilen vahiylerde insanın mükemmellik zineti olan, İman, Ahlak, İbadet konularında verilen mesajların birbirini tamamlayarak tekamül edegeldiğini görmekteyiz. Bu mesajların konuları ve gayeleri insanı dünya ve ahirette kurtuluşa ve mutluluğa erdirmek için eğitmekle alakalıdır. Allah tarafından insanın eğitilerek kemale erdirilmesinin ana vasıtası “Nübüvvettir”. İnsanlığa son davet olan Kur’an’da; davetçi nebilerin muhataplarıyla ilk temaslarında hidayet bulup, onlara destek olan kişi ve grupların kıssaları, misalleri verilmektedir. Bu kişi ve grupların, çok farklı çağlarda yaşamış olmalarına rağmen; Kur’an’ın anlatımına göre birçok ortak özelliklerinin olduğu dikkat çekmektedir. Peygamber göndermek sona erse de insan üzerindeki ilahi eğitimin kıyamete kadar devam edeceği iman ettiğimiz bir gerçekliktir. Bu makalemizde, peygamberlerin insanları dünya ve ahiret mutluluğuna davetinde, onların en yakınlarında bulunmuş; onlarla beraber her türlü imtihan ve ağır şartlara göğüs germiş bu müstesna insanların ortak özelliklerini “Kur’an’da Peygamberlere Destek Verenlerin Ortak Özellikleri” başlığı altında tahlil etmeye çalışacağız.

From Prophet Hazrat Adam to the final prophet Hazrat Muhammad, we see in the revelations sent by Allah to all the prophets that the messages regarding the perfection of humanity's adornment in matters of Faith, Ethics, and Worship complement each other, evolving progressively. The subjects and purposes of these messages are related to educating humans for salvation and happiness in both this world and the hereafter. The primary means by which Allah educates humanity to reach maturity is through Prophethood (Nubuwwah). In the Qur'an, the stories and examples of individuals and groups who supported and found guidance in the initial encounters with inviting prophets are narrated. Despite these individuals and groups living in vastly different ages, the Qur'an highlights numerous commonalities in their characteristics according to its narratives. It is a truth we believe that divine education upon humanity will continue until the Day of Judgment. In this article, we will endeavor to analyze the shared attributes of these exceptional individuals who were closest to the prophets, stood by them, and faced various trials and harsh conditions together while inviting people to worldly and spiritual happiness.
The Common Characteristics of Those Who Support the Prophets in the Qur'an
Keywords: Tafsir; Tefsir