Transformatörde Polaritenin Önemi ve Deneysel Olarak Belirlenmesi - Altun, Hüseyin (My University, 2017)
Elektromanyetik bir sistem olarak transformatör, gerek bir fazlı veya 3-fazlı, gerekse de iki sargılı veya çok sargılı ve güç transformatörü veya ölçü transformatörü şeklinde birçok alanda geniş bir biçimde kullanıldığı aşikârdır. Elektriksel şekilde, anma değerleri bakımından koşullu olarak, kendi aralarında seri ya da paralel bağlantı durumunda ve elektriksel bağlantı şeklinin sistem ihtiyacını doğru karşılayabilmesi için transformatörlerin polaritesinin bilinmesi gerektiği noktasından hareketle, bu çalışmada transformatör polaritesinin bilinmesinin gerekliliği üzerinde durulmuş ve polarite tayini için kullanılan yöntemlerle ilgili derleme bilgi verilmiştir. Şekillerle destekli transformatör polaritesinin önemi üzerinde durulurken, polarite dikkate alınarak yapılacak bağlantıların daha iyi anlaşılabilmesi için, kullanılan şekillerde genellikle biri eksiltmeli transformatör (TR-I) ve diğeri eklemeli transformatör (TR-II) olarak ele alınmıştır
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik