DİJİTALLEŞMENİN BİLGİ ÜRETİMİNE KATKILARI VE POSTMODERN YAKLAŞIMLARLA İNCELENMESİ - ALPER, DENİZ ÖZER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Aklın üretkenliği dil ile birlikte bilgi üretimini de beraberinde getirmektedir. Kültürel evrim içerisinde gelişen insan bilgi üretimi yaparak yaşamın sorunlarını ve konularını dile açığa kavuşturmaktadır. Klasik dönem öncesi çağlarda yerleşik yaşama geçme, tarım, hayvancılık, yazı, şehirleşme, yönetim kurumları gibi oluşumlar ortaya çıkan sorunlara çözüm aramak gibi zihinsel faaliyetlerin gelişmesine yol açmıştır. Bu dönemden itibaren bilim ve teknoloji basit anlamda gelişmeye başlamıştır. Daha sonraki dönemlerde bilgi anlayışını oluşturan düşünceler farklı tanımlamalarla ve farklı arayışlar içinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte bilginin üretilmesi ve şekillenmesini anlayabilmek için filozofların görüşleri yol gösterici olmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın konusu dijitalleşmenin bilgi üretimine olan katkılarını incelemekte ve bu katkıları postmodernist görüşler çerçevesinde değerlendirmektir. İletişim çağında bilginin üretimi ve bu süreçte teknolojinin rolü ve etkileri değerlendirilmektedir. İnternet, sosyal medya, akıllı cihazlar, yapay zeka ve diğer iletişim teknolojileri bilgi üretim sürecini değiştirmekte ve bu değişimin toplum, kültür, ekonomi ve eğitim gibi alanlara olan etkileri ele alınmaktadır. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi felsefesi, Bilgi üretimi ve yönetimi, Postmodern bilgi, İletişim çağı, İletişim teknolojileri, Dijitalleşme

The productivity of the mind brings along the production of knowledge with language. Developing within the cultural evolution, human beings reveal the problems and issues of life to language by producing knowledge. During the pre-classical period, formations such as settling down, agriculture, animal husbandry, writing, urbanization, and administrative institutions led to the development of mental activities such as seeking solutions to emerging problems. Since this period, science and technology started to develop in a simple sense. In later periods, the ideas that constitute the understanding of knowledge emerge with different definitions and in different pursuits. In this process, the opinions of philosophers are guiding in order to understand the production and shaping of knowledge. In this context, the subject of this study is to examine the contributions of digitalization to knowledge production and to evaluate these contributions within the framework of postmodernist views. The production of knowledge in the age of communication and the role and effects of technology in this process are evaluated. Internet, social media, smart devices, artificial intelligence and other communication technologies change the process of knowledge production and the effects of this change on areas such as society, culture, economy and education are discussed. Keywords: Knowledge, Epistemology, Knowledge production and management, Postmodern knowledge, Communication age, Communication technologies, Digitalisation
Contributions of digitalization to knowledge production and its study with postmodernist approaches
Keywords: Felsefe