İLETİŞİMİN MCDONALDLAŞMASI: SOSYAL MEDYA ÜZERİNE - Goker, Goksel (My University, 2015)
Bu çalışma, sosyal medya olgusunu, sosyolog George Ritzer'in McDonaldlaşma teorisi bağlamında ele almaktadır. Ritzer'in teorisine göre McDonald's fast-food restoran zincirinin sistemini belirleyen beş temel öngörülebilirlik, denetim ve akılcılık çerçevesinde ortaya çıkan akıldışı pratiklerdir. Ritzer'e göre bu prensipler çağdaş toplumun bütün katmanlarına yayılmaktadır. Bu süreç McDonaldlaşma olarak ifade edilir. McDonaldlaşmanın toplumsal ve bireysel yaşamda ve kurumların gelişiminde birçok olumlu gelişmeyi beraberinde getirdiği ifade edilebilir. Ancak bunun yanında çoğu akıldışı pratiği içerisinde barındıran olumsuz sonuçlara da neden olmuştur. Ritzer, bu durumu McDonaldlaşmanın eleştirisi bağlamında ele almaktadır
Keywords: İletişim; Bilgi; Belge Yönetimi; Davranış Bilimleri