SİKLON TİPİ KURUTUCUDA DOLMALIK TÜR SEBZELERİN KURUTULMASI - HAROĞLU, NECDET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi SİKLON TİPİ KURUTUCUDA DOLMALIK TÜR SEBZELERİN KURUTULMASI Nejdet HAROĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, sayfa; 64 Gıdaların kurutulması, daha sonra kullanılmak üzere muhafaza edilmesi için çok eski çağlardan beri uygulanmakta olan bir yöntemdir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar kullanılmakta olan açık ortamlarda güneş enerjisi ile kurutma işlemi, nüfus artış hızı ile beraber ihtiyaçların artması ve gelişen teknolojilerle kendisine daha geniş uygulama alanları bulmuştur. Bu çalışmada uygulanmakta olan değişik türdeki kurutma metotları irdelenmiş, ayrıca spesifik olarak dilimlenmiş patlıcanla, Elazığ'da geleneksel olarak yaz sonu veya sonbahar mevsiminde açık havada güneş enerjisi ile yapılan dolmalık patlıcan kurutma işleminin siklonlu tip kurutucuda farklı hava hızlan ve sıcaklıklarında kurutma karakteristikleri incelenmiştir. Yapılan çalışma neticesinde,materyalin doğal renginde fazla değişimin olmadığı, şekil enformasyonunun istenilen sınırlar dahilinde olduğu makine ile kurutmada sıcaklık aralığının 55-65 C arasında olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Siklonlu Kurutucu, Patlıcan kurutma IH
Drying of stuffed type vegetables in a cyclone type dryer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Gıda Mühendisliği; Food Engineering; Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering