POPÜLER ROMAN VE MUAZZEZ TAHSİN BERKAND - ÇAKMAKCI, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kurmaca bir dünya sunan romanın popüler kültürle ilişkisi vardır. Popüler roman kalıplarıyla sunulan aşk, polisiye, macera, tarihi romanların oluşturduğu popüler edebiyat; sanat zevki oluşmamış okuyuculara hitap eder. Bu eserler, orta seviyedeki okurun beğenisini kazanmasına rağmen ?aşağı? ve ?hafif? ve ?kadınsı? olarak tanımlanmış ve bu özelliklerinden dolayı olumsuz eleştiriyle karşılaşmışlardır. Popüler kültür ürünü olan popüler romanlar; aynı konular etrafında geliştiği ve sanat değeri düşük olduğu için edebiyat tarihlerine alınmaya değer görülmeyen metinlerdir. Daha çok okurun isteklerine göre üretilen bu metinler, insanın gündelik yaşamdaki sorunlarına karşı bir çözüm arayışına bağlı olarak yaşamı estetize etme etkinliğidir. Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatının önemli popüler romancılarından olan Muazzez Tahsin, popüler tarza uygun olarak kaleme aldığı aşk romanları ile özellikle 1940'lı yıllardan sonra halk tarafından büyük beğeni görmüş ve çok okunmuş bir popüler aşk romancısıdır. Muazzez Tahsin'in romanlarının merkezinde aşk izleği yer alır. Aşk kavramının bireysel bir duygu olarak ele alındığı bu romanlarda, aşk izleği ekseninde toplumsal konulara da yer verilmiş ve bu romanlar modernitenin aktarılmasında bir araç işlevi görmüştür. Kurgu bakımından geleneksel anlatılardaki kalıplarla kesişen bu romanlar, dilindeki sadelik nedeniyle orta seviyedeki okurlara seslenmektedir. 1940'lı yıllardan itibaren geniş bir okuyucu kitlesi bulan Muazzez Tahsin'in bu romanları halkın okuma zevkinin gelişmesinde etkili olan metinlerdirAnahtar Kelimeler: Popülerlik, Muazzez Tahsin Berkand, aşk, evlilik, kadın, Batılı yaşam, eğlence.

Novels that present fiction world are related to popular litrature. Popular literature including romance, crime, adventure and history novels presented with the patterns of popular novels, appeals to the mid-level readers who don?t have a taste in art. Although? these writings gained reader?s admiration, they are described as ?low?, ?weak? and ?effeminate? bacause of these qualities they are criticized in a negative way. Popular novels that are the products of popular culture are considered as piece of writings which are not worth taking place in the history of literature because they are written around the same theme and they have low value of art. Popular novels which are generally written according to the requests of readers are the activity of pretifiying life based on questing to find solutions for problems of life. Muazzez Tahsin, whose romance novels written appropriately to the popular style were well appreciated by the readers became one of the most popular novelists after the foundation of the Turkish Republic. The main theme of the novels of Muazzez Tahsin?in is romance. In these novels romance was approached as an individual feeling and socialissues werealso included and these novels were seen as a tool for transferring modernism. These novels which intersect with traditional patterns in terms of fiction, appeal to mid-level readers and especially women?s world due to simplicity of the language. These works of Muazzez Tahsin who has a wide range of readers since 1940s are the writings that have influenced the improvement of reading pleasure.Key Words: Popularity, Muazzez Tahsin Berkand, romance, marriage, women, Western living style, entertainmen
Popular novel and Muazzez Tahsin Berkand
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı