Ameliyat Öncesi Radyografik Ölçümler ile İntramedüller Çivi Çapı Arasındaki Korelasyon: Femur, Tibia ve Humerus Şaft Kırıkları Üzerine Retrospektif Bir Çalışma - Agar, Anıl; Key, Sefa; Aksoy, Serhun (My University, 2026)
Amaç: Femur, tibia ve humerus cisim kırıklarının cerrahi tedavisinde kullanılan intramedüller çivilerin çapı ile ameliyat öncesi radyografilerde ölçülen medüller kanalın en dar kısmı arasındaki korelasyonu değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2020 ile Ocak 2025 tarihleri arasında intramedüller çivileme uygulanan 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Ameliyat öncesi ön-arka ve yan radyografiler en dar medüller kanal çapını ölçmek için değerlendirildi. Ameliyat sırasında kullanılan çivi çapları bu ölçümlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 162 hasta (82 femur, 46 tibia ve 34 humerus kırığı) çalışmaya dahil edildi. İstmus ve çivi çapı arasındaki ortalama fark femur için 3 mm, tibia için 3.5 mm ve humerus için 2 mm idi. Radyografik kanal ölçümleri ile kullanılan çivi çapları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulundu (p<0.05). Sonuç: Çivilerin isthmus çapına göre tutarlı bir şekilde düşük boyutlandırıldığı gözlenmiştir. Sonuçlar, optimal cerrahi planlama ve çivi seçiminin sağlanmasında ameliyat öncesi radyografik değerlendirmenin önemini vurgulamaktadır.
Correlation Between Preoperative Radiographic Measurements and Intramedullary Nail Diameter: A Retrospective Study on Femur, Tibia, and Humerus Shaft Fractures
Keywords: Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme; Cerrahi; Ortopedi