Akciğer Malignite Şüphesiyle Opere Olan Hastalara İyi Haber: Unisentrik Castleman Hastalığı - Ağar, Mehmet; Gülçek, İlham; Kalkan, Muhammed; Ulutaş, Hakkı; Çelik, Muhammet Reha (Atatürk Üniversitesi, 2024)
Castleman hastalığı (CH), diğer adıyla anjiofolliküler lenf nodu hiperplazisi, heterojen bir lenfoproliferatif bozukluktur. Bu lezyonlar boyut ve görüntüleme özellikleri açısından malignite ile karıştırılabilir ve bu nedenle cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Bu raporda, akciğer malignitesi taklidi yapan CH vakalarını sunuyoruz ve akciğer kanseri şüphesiyle başvuran hastalarda Castleman hastalığının ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyoruz. Bu çalışma retrospektif olarak tasarlanmıştır. Akciğer malignitesi şüphesiyle ameliyat edilen ve sonrasında Unisentrik Castleman Hastalığı (UCH) tanısı konulan altı hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Altı hastanın dördü erkek, ikisi kadındı ve ortalama yaşları 36,5 yıl (aralık: 27-50 yıl) olarak saptandı. Hastaların yarısı hayatları boyunca hiç sigara içmemişti. Üç hastada ek hastalıklar (komorbidite) saptanırken, diğer üç hasta asemptomatik olup ek hastalık bulunmamaktaydı. Histopatolojik inceleme sonucunda, üç hastada hiyalin vasküler tip, bir hastada plazma hücre tipi, bir hastada ise karma tip UCH tespit edildi. Tüm hastalar hâlâ hayatta olup, ek bir tedavi gereksinimi duymamıştır. UCH, çeşitli klinik belirtilerle ortaya çıkan nadir bir lenfoproliferatif hastalıktır. Cerrahi müdahale, bu hastalığın tedavisinde altın standart olup, Multisentrik Castleman Hastalığı (MCH) ve akciğer malignitelerine kıyasla daha olumlu yaşam süresi sonuçları sağlamaktadır. Bu nedenle, akciğer malignitesi şüphesi olan vakalarda UCH varlığı göz ardı edilmemelidir.

Castleman disease (CD), also known as angiofollicular lymph node hyperplasia, is a heterogeneous lymphoproliferative disorder. These lesions can be mistaken for malignancy in terms of size and imaging characteristics, necessitating their excision. In this report, we present cases of CD that mimicked lung malignancy, underscoring the need to consider CD in the differential diagnosis of patients presenting with suspected lung cancer. This study was retrospectively designed. It included six patients who underwent surgery due to suspected lung malignancy and were subsequently diagnosed with Unicentric Castleman Disease (UCD). Of the six patients, four were male and two were female, with a mean age of 36.5 years (range: 27-50 years). Half of the patients were lifelong non-smokers. Comorbid conditions were identified in three patients, while the remaining three were asymptomatic and had no comorbidities. Histopathological examination revealed hyaline vascular type in three patients, plasma cell type in one patient, and mixed type UCD in one patient. All patients are currently alive and have not required any additional treatment. UCD represents a rare lymphoproliferative disease with diverse clinical manifestations. Surgical intervention is the established gold standard for this disease, yielding more favourable survival outcomes compared to both MCD and malignant pathologies in the lung. Therefore, in cases where malignant lung disease is suspected, the potential presence of UCD should not overlooked.
Good News in Patients Undergoing Surgery for Suspected Lung Malignancy: Unicentric Castleman Disease
Keywords: Thoracic Surgery; Göğüs Cerrahisi