ERKEN ABBASİ DÖNEMİ DOĞU AFRİKA'DA ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE TİCARET (750-900) - CENGİZ, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
Erken Abbasî dönemi (750-900), Doğu Afrika'da uluslararası taşımacılık ve ticaretin gelişme gösterdiği bir zaman dilimidir. Bu dönemde İslamiyet'in yayılmasıyla birlikte, Araplar ve diğer Müslüman topluluklar Doğu Afrika'nın kıyı bölgeleriyle yoğun ticari ilişkiler kurmuşlardır. Zenc (Siyah Afrika) kıyısı, özellikle Mogadişu, Kilve, Mombasa, Berbera, Süfale ve Zengibar gibi liman şehirleri, dönemin deniz ticareti açısından stratejik merkezleri hâline gelmiştir. Bu limanlar; altın, gümüş, fildişi, baharat, tekstil, değerli taşlar, canlı hayvan ve köle gibi ticari malların alım satımının yapıldığı önemli ticaret merkezleriydi. Arap tüccarların bölge halkıyla kurduğu ilişkiler sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal etkileşimleride beraberinde getirmiştir. Ticaret aracılığıyla İslam dini yerel halk arasında yayılmış; bu süreç, Doğu Afrika'nın kültürel dokusunun çeşitlenmesini sağlamıştır. Öte yandan, ticaretten elde edilen mallar ve gelir, Abbâsî yönetiminin ekonomik gücünü artırarak İslam medeniyetinin gelişimine katkıda bulunmuştur. Ticaretin gelişmesiyle birlikte taşımacılık yöntemleri de evrim geçirmiştir. Geleneksel Arap yelkenli tekneleri, Hint Okyanusu'nda uzun mesafeleri kat edebilme yetenekleri sayesinde ticarette etkin bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu deniz araçları, bölgesel ve uluslararası ticaretin belkemiğini oluşturmuş; Doğu Afrika'nın sosyo-ekonomik yapısını önemli ölçüde dönüştürmüştür. Bu çalışma kapsamında, Erken Abbâsî dönemi Doğu Afrika'nın tarihsel coğrafyası incelenmiş; ticaretin kavramsal çerçevesi, tüccar tipolojileri, geleneksel dünya ticaret yolları, Kızıldeniz, Basra Körfezi, Çin ve Hint deniz yolları üzerindeki ticari ilişkiler, ticarete konu olan ürünler, Doğu Afrika kıyısındaki önemli liman şehirleri ile denizcilik ve gemi inşa sanatı detaylı olarak ele alınmıştır.

The Early Abbâsîd period (750–900) marks a significant phase in the development of international transportation and trade in East Africa. During this era, the expansion of Islam enabled Arabs and other Muslim communities to establish extensive commercial ties with the coastal regions of East Africa. The Zanj Coast, particularly the port cities of Mogadishu, Kilwa, Mombasa, Berbera, Sofala, and Zanzibar, emerged as strategic maritime trade hubs. These ports functioned as important commercial centers where valuable commodities such as gold, silver, ivory, spices, textiles, precious stones, live animals, and slaves were exchanged. The commercial interactions established by Arab merchants with local populations were not merely economic but also fostered profound cultural and social exchanges. Through trade, Islam spread among indigenous communities, contributing to the diversification of East Africa's cultural landscape. Moreover, the wealth and resources generated from trade enhanced the economic strength of the Abbâsîd administration and contributed to the broader development of Islamic civilization. As trade expanded, transportation methods evolved accordingly. Traditional Arab sailing vessels became increasingly effective in traversing long distances across the Indian Ocean. These maritime technologies formed the backbone of both regional and international trade, significantly transforming the socio-economic structure of East Africa. This study explores the historical geography of East Africa during the Early Abbâsîd period, the conceptual framework of trade, the typologies of merchants, major traditional trade routes, and the commercial connections across the Red Sea, the Persian Gulf, and the Indian and Chinese maritime networks. It also provides a detailed examination of the traded commodities, key port cities along the East African coast, and developments in maritime practices and shipbuilding techniques.
International transport and trade in East Africa in the early Abbasid period (750-900)
Keywords: Tarih